Incendiul din apropierea centralei nucleare Cernobil a fost stins complet. Isteria creata in Ucraina de incident
Pompierii ucraineni au stins complet incendiul forestier care a facut ravagii, timp de patru zile, in zona contaminata de radiatii de langa centrala nucleara avariata Cernobil, a anuntat, sambata, Serviciul pentru Situatii de Urgenta al Ucrainei.
Incendiul, care s-a declansat la 28 aprilie si care a distrus o suprafata de aproape 320 de hectare, "a fost stins la orele 09.00", sambata, a precizat intr-un comunicat Serviciul pentru Situatii de Urgenta, preluat de Agerpres.
Nivelul de radioactivitate a depasit usor norma din situl centralei Cernobil, definitiv inchisa in anul 2000, ajungand la 58 de microroentgen pe ora, in locul nivelului maxim admis de 50 microroentgen/ora.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acest incendiu a provocat un val de panica pe retelele de socializare, mai ales la Kiev, capitala ucraineana de circa 2 milioane de locuitori, situata la aproximativ o suta de kilometri de Cernobil, locul celei mai grave catastrofe din istoria industriei nucleara civile, in 1986.
La acea epoca, autoritatile sovietice au ascuns multa vreme amploarea catastrofei. Autoritatile ucrainene nu exclud ipoteza unui incendiu criminal. Explozia din 1986 de la reactorul numarul 4 al centralei de la Cernobal a contaminat o buna parte a Europei, dar mai ales Ucraina, Rusia si Belarus, pe atunci republici sovietice.