Incendiul de vegetatie de la Cernobil. Reactia autoritatilor din Romania, dupa Comitetul de Urgenta al Ministerului Mediului
Un incendiu de proportii, izbucnit in apropierea centralei nucleare de la Cernobil, a pus pe jar autoritatile romane.
Vegetatia, plina de izotopi radioactivi, arde de mai bine de 24 de ore, iar specialistii se tem ca nu cumva norul de fum si cenusa sa ajunga in Romania. La Ministerul Mediului a fost instituit un comitet de urgenta.
"Rezulta ca fumul degajat de incendiu nu va ajunge in Romania in urmatoarele 72 de ore. Ministerul Mediului monitorizeaza factorii de radioactivitate. Acum, valorile sunt de cinci ori mai mici decat limitele admise.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit informatiilor primite, in zona Cernobil nu au fost depasite valorile maxime admise de radioactivitate", a spus, dupa sedinta, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu.
Incendiul de padure care dureaza de mai bine de 24 de ore a pus in alerta autoritatile ucrainiene. Este periculos pentru ca focul arde tot mai aproape de centrala nucleara de la Cernobil.
"Situatia este sub control. Sunt aproximativ 20 de kilometri pana la centrala nucleara, iar institutiile noastre pentru situatii de urgenta actioneaza pentru a preveni raspandirea incendiului. Trei avioane sunt folosite in acest moment. Un elicopter si o cantitate mare de echipament special", a spus premierul Ucrainei, Arseniy Yatsenyuk
Este cel mai mare incendiu Ucraina din ultimii 23 de ani. Fortele dizlocate pentru a opri incendiul au reusit sa-l localizeze si acum incearca sa-l stinga, anunta presa din Ucraina.
Pentru vecinii Ucrainei, insa, vestile sunt tulburatoare. Nimeni nu a uitat accidentul nuclear din 1986, cand un reactor a explodat. Radiatii de 500 de ori mai puternice decat bomba de la Hiroshima au fost pulverizate in aer. 100 de mii de oameni au murit si 2 miliarde au fost afectati la nivel mondial.
Radioactivitatea in zona Cernobil a ramas uriasa. La vremea respectiva, norul radioactiv a ajuns in Romania, iar efectele s-au resimtit in timp.
Acum, gandul ca norul si cenusa rezultate din arderea unor plante radioactive ar putea ajunge la noi a speriat autoritatile. Un comitet de urgenta a fost instituit la Ministerul Mediului.
Probabilitatea ca norul de fum sa ajunga in Romania este totusi redusa. Nu este atat de consistent incat sa poata fi purtat de curentii de aer 500 de kilometri pana in Romania. Insa in zona se pot resimti efectele. Expertii internationali au atras atentia chiar la inceputul acestui an ca o mare cantitate de izotopi periculosi au ramas in padurile de langa Cernobil si ar putea fi raspanditi de incendii.
Ucrainenii au demarat o ancheta penala
Autoritatile ucrainene au declansat o ancheta penala in cazul incendiului forestier izbucnit in apropierea centralei nucleare Cernobil, informeaza site-ul agentiei Interfax.
"A fost declansata o investigatie, conform Codului Penal, privind distrugerea faunei si florei. Agentii de politie depun eforturi pentru asigurarea ordinii si pentru salvarea vietilor", a comunicat Ministerul ucrainean de Interne.
Un incendiu forestier afecteaza 320 de hectare de padure in apropierea centralei nucleare Cernobil. Autoritatile ucrainene suspecteaza ca incendiul a fost declansat intentionat.