Pompierii ucraineni continua lupta cu incendiul de la Cernobil. Comitet de urgenta la Ministerul Mediului in Romania
Pompierii continua sa lupte cu flacarile in vecinatatea centralei nucleare de la Cernobal. Vegetatia din regiunea respectiva contine izotopi periculosi, iar parjolul a provocat temeri, atat in randul populatiei ucrainene, cat si in tarile vecine.
La noi, a fost instituit un comitet de urgenta la Ministerul Mediului, care monitorizeaza radiactivitatea, insa valorile inregistrate sunt de cinci ori mai mici decat limitele admise.
In punctul critic, incendiul afecta o suprafata de 320 de hectare de padure, iar pe alocuri, flacarile se apropiasera pana la 5 kilometri de depozitele de combustibil uzat de la Cernobil. In prezent insa, arde controlat pe o suprafata de aproximativ 70 de hectare.
Zorian Shkiriak, serviciul de urgenta: "In momentul de fata nu exista niciun pericol care sa vizeze centrala nucleara de la Cernobil."
A fost cel mai mare incendiu izbucnit in aceasta tara in ultimii 23 de ani, iar apropierea de Cernobil i-a facut pe oameni sa se teama de un nou dezastru nuclear.
Zorian Shkiriak, serviciul de urgenta: "Le cer ucrainenilor sa nu mai raspandeasca panica, in special pe retelele de socializare."
Vestile au starnit temeri si in tarile vecine inclusiv la noi. Belarusul si-a intetit masuratorile, dar joi dimineata, valorile erau normale.
Culmea este ca tot ieri Ucraina a fost anuntata ca va primi inca 180 de milioane de euro, pentru construirea unui nou sarcofag destinat reactorului avariat al centralei de la Cernobil. Banii vor veni de la Uniunea Europeana si G7 si se adauga celor 350 de milioane de euro promise in noiembrie de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Noul sarcofag de la Cernobil va fi construit pana la sfarsitul lui 2017.