Inca un scandal cu Secret Service. Barack Obama s-a aflat intr-un lift cu un barbat inarmat cu un pistol, fara sa stie nimeni

Ultima actualizare: 04-10-2014 06:59
Barack Obama

Presedintele SUA, Barack Obama, a mers intr-un lift cu o persoana inarmata cu un pistol, care facea parte dintr-un serviciu de paza, dar care avea mai multe condamnari pentru atac si violente.

Conform BBC News, incidentul a avut loc pe 16 septembrie 2014, in timpul vizitei lui Barack Obama la Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor din Atlanta. Intamplarea a fost descoperita marti, la cateva ore dupa ce seful Secret Service a fost aspru criticat pentru bresa recenta de securitate de la Casa Alba.

Un oficial al Secret Service a confirmat aceste informatii, dar a refuzat sa faca vreun comentariu. Protocolul de securitate precizeaza ca doar membrii Secret Service au voie sa poarte arme in prezenta presedintelui SUA. Arma a fost descoperita dupa ce barbatul a facut o inregistrare video in lift, astfel ca a fost luat la intrebari. Imediat, a fost concediat de angajatori. Washington Post scrie ca barbatul are 3 condamnari pentru atac si violenta. "Acest om s-a aflat la o palma distanta de presedinte, cu un pistol", a declarat congresman-ul de Utah, Jason Chaffetz, care a aflat de incident de la un informator.

Citeste si: Barack Obama a vizitat Templul de la Stonehenge dupa summitul NATO. Reactia turistilor care l-au intalnit pe presedintele SUA

Directoarea Secret Service, Julia Pierson, insarcinata cu securitatea presedintelui american Barack Obama, a apreciat marti "inacceptabila" patrunderea unui barbat inarmat in Casa Alba, pe 19 septembrie 2014, si a promis ca acest tip de incident nu se va repeta. "Imi asum intreaga responsabilitate care imi revine", a afirmat ea intr-o declaratie scrisa, inaintea unei audieri in Camera Reprezentantilor. "Ceea ce s-a intamplat este inacceptabil si nu se va mai repeta vreodataSecret Service s-a confruntat cu o serie de provocari in ultimii ani, unele de cand am preluat conducerea, altele inainte. Intentionez sa-mi intensific eforturile in lunile urmatoare", cu scopul de a reforma serviciul, a anuntat Pierson.

Un fost militar, Omar Gonzalez, in varsta de 42 de ani, a sarit in seara lui 19 septembrie 2014 gardul din partea de nord a Casei Albe, dupa care a parcurs peste 20 de metri pe peluza, urmarit de agenti. El a reusit sa intre, pe intrarea principala, care era deschisa, la parterul resedintei, si sa traverseze doua sali mari inainte sa fie oprit de catre un agent.

"In mod inexplicabil, Omar Gonzalez a trecut de cel putin «cinci inele» de securitate pe 19 septembrie. Complexul Casei Albe se presupune ca este unul dintre cele mai securizate din tara, daca nu din lume. Cum dracu' s-a intamplat asa ceva?", a intrebat Darrell Issa, presedintele Comisiei pentru Supervizare si Reforma Guvernului din cadrul Camerei Reprezentantilor, unul dintre numerosii congresmeni revoltati de acest incident. "Acest esec a zdruncinat din nou increderea americanilor in Secret Service, o incredere afectata deja de seria de scandaluri recente", a spus ea.

Citeste si: Barack Obama a recunoscut in premiera: SUA a "TORTURAT oameni" dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie

Republicanul a citat patru incidente care au tinut prima pagina in ultimii ani, si anume:
- patrunderea unui cuplu de vedete de reality show la o cina de stat in noiembrie 2009;
- focurile de arma trase, fara sa fie reperate imediat, de catre Oscar Ortega-Hernandez asupra Casei Albe in noiembrie 2011;
- recurgerea la serviciile unor prostituate de catre agenti Secret Service in Columbia in aprilie 2012
- o betie a unor agenti in Olanda in martie 2014

Initial, Secret Service a anuntat doar ca Omar Gonzalez a fost "retinut dupa ce a intrat pe usa porticului de nord al Casei Albe", intr-un comunicat emis la o zi dupa incident. Insa The Washington Post a dezvaluit luni ca acesta a parcurs, de fapt, mai multe incaperi, socand clasa politica americana.

Omar Gonzalez avea asupra sa un cutit cu lama pliabila si avea aproximativ 800 de cartuse in masina. El a fost interogat, atunci cand a fost controlat de catre politie, de doua ori, si anume in iulie si in august, fara sa fie considerat o amenintare pentru familia presedintelui, in pofida prezentei unor arme si unei harti indicand Casa Alba. El se afla in prezent in detentie. Urmatoarea sa audiere a fost programata miercuri, 1 octombrie 2014.

Julia Pierson, in varsta de 55 de ani, a preluat conducerea Secret Service - in cadrul caruia lucra de peste 30 de ani - in martie 2013. Josh Earnest, un purtator de cuvant al Casei Albe, a dat asigurari vineri ca presedintele are in continuare "incredere deplina" in Secret Service, "inclusiv in conducatorii (serviciului) si directoare".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO