Inca o lovitura pentru Nicolas Sarkozy. Fostul lider, anchetat in mai multe dosare de coruptie
Odata cu pierderea alegerilor prezidentiale si implicit a imunitatii, Sarkozy va fi nevoit sa dea socoteala in mai multe cazuri de coruptie.
Nicolas Sarkozy a avut ultima intalnire cu cabinetul de ministri miercuri, in cadrul careia a declarat ca intentioneaza sa se retraga din politica si sa revina la profesia de avocat.
Planurile sale ar putea fi insa stricate de justitia franceza, care intentioneaza sa il cheme pentru investigatii ca martor sau chiar ca inculpat in mai multe cazuri de coruptie. Acest lucru s-ar putea intampla incepand cu 15 iunie, data la care imunitatea de care beneficiaza Sarkozy expira.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Judecatorii vor sa il cheme in instanta pe liderul de dreapta, in cadrul unor investigatii legate de descoperirea autorului care a ordonat serviciilor secrete franceze sa afle in mod ilegal sursele jurnalistilor de la publicatia Le Monde.
In prezent, seful serviciilor franceze este anchetat in scandalul legaturilor dubioase dintre guvernul lui Sarkozy si actionarul principal al companiei L’Oréal, Liliane Bettencourt, acuzata de evaziune fiscala.
Presedintele Uniunii pentru o Miscare Populara este suspectat ca ar fi primit diferite sume de bani, ascunse in plicuri maro, din partea sotilor Bettencourt, pentru a-si finanta campania electorala din 2007.
De asemenea, justitia din Franta il acuza pe Sarkozy ca ar fi primit bani din partea lui Andre si Liliane Bettencourt, in cadrul unei vizite a acestora, cu putin timp inainte de alegerea sa in functia de presedinte, in 2007. Liderul de dreapta neaga toate aceste acuzatii.
Un alt caz in care apare numele lui Nicolas Sarkozy este cel al asa numitei “Afacerea Karachi”, o investigatie complexa in legatura cu incasarea ilegala a unor comisioane din mai multe vanzari de armament.
Judecatorii cerceteaza si iregularitatile din finantarea campaniei prezidentiale a fostului prim-ministru al Frantei, Edouard Balladur, din 1995, data la care Sarkozy era purtatorul de cuvant al campaniei lui Balladur. Magistratii suspecteaza ca tabara lui Balladur ar fi incasat mai multe comisioane ilicite din vanzarea de submarine franceze catre Pakistan.
Cele mai recente acuzatii de coruptie impotriva sa fac referire la cele 50 de milioane de euro pe care le-ar fi primit din partea lui Muammar Gaddafi, pentru a-si finanta campania. Luna trecuta, site-ul de stiri Mediapart a publicat ceea ce sustine ca este o copie a unui document semnat de Moussa Koussa, seful Serviciilor Secrete ale Colonelului Gaddafi, in care acesta mentioneaza detaliile respectivei afaceri. De asemenea, Saif-Al Islam Gaddafi, fiul fostului dictator, a declarat ca Libia a finantat campania lui Sarkozy din 2007.
Problemele liderului de dreapta nu se opresc aici. Acesta ar mai putea fi investigat in legatura cu decizia fostului sau sef de cabinet de a semna un contract cu o companie care realizeaza sondaje de opinie si care este condusa de unul din apropiatii lui Sarkozy, fara a respecta procedurile legale.
In luna decembrie a anului trecut, Jacques Chirac a devenit primul lider francez din perioada de dupa razboi care a fost gasit vinovat de o infractiune penala, primind o sentinta de doi ani cu suspendare pentru deturnarea de fonduri publice si abuz de incredere.