Discursul lui Hollande, dupa ce a aflat rezultatul alegerilor: "Francezii au ales schimbarea"

Ultimul update: Luni 17 Septembrie 2012 05:22
Data publicarii: Luni 07 Mai 2012 06:40
Categorie: Internaţional

Francois Hollande a afirmat ca francezii "au ales schimbarea" duminica, aducandu-l la presedintia Republicii dupa ce a castigat al doilea tur de scrutin in fata presedintelui in exercitiu Nicolas Sarkozy, relateaza AFP.

"Francezii la acest 6 mai au ales schimbarea alegandu-ma la presedintie", a declarat acesta in fata sustinatorilor sai la Tulle (centrul Frantei), adaugand ca va fi "presedintele tuturor".

"Apreciez onoarea care mi-a fost acordata si responsabilitatea pe care o am in fata. In fata voastra, ma angajez sa imi servesc tara cu devotamentul si integritatea pe care aceasta functie o solicita", a adaugat acesta.

"Adresez un salut republican lui Nicolas Sarkozy care a condus Franta timp de cinci ani si care merita pentru acest titlu tot respectul nostru", a continuat Francois Hollande in timp ce sustinatorii sai huiduiau numele presedintelui in exercitiu.

"Imi exprim recunostinta profunda fata de toti cei care prin votul lor au facut aceasta victorie posibila", a subliniat acesta, solicitand sa fie "judecat pe baza a doua angajamente majore, justitia si tineretea".

"Chiar astazi, cand am devenit responsabil de viitorul tarii noastre, imi dau seama ca Europa ne priveste. In momentul in care rezultatul a fost anuntat, sunt sigur ca in mai multe state europene acesta a reprezentat o usurare, o speranta, ideea ca in sfarsit austeritatea nu mai poate fi o fatalitate", a declarat Hollande, ales cu aproximativ 52 la suta din voturi.

"Iar aceasta este misiunea care acum este a mea, adica sa dam constructiei europene o dimensiune de crestere, de ocupare a locurilor de munca, a prosperitatii, un mandat pentru viitor", a adaugat noul presedinte francez.

"Aceasta este ceea ce le voi spune ca mai curand posibil partenerilor nostri europeni si in primul rand Germaniei, in numele prieteniei care ne leaga si in numele responsabilitatii comune. Noi nu suntem oricare stat al planetei, oricare natiune a lumii, noi suntem Franta", a concluzionat acesta.

Ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, a declarat duminica ca germanii si francezii vor "lucra impreuna la un pact de crestere pentru Europa".

Conform institutului CSA, Hollande a obtinut 51,8 la suta din voturi fata de 48,2 la suta pentru Nicolas Sarkozy. Conform Ipsos, socialistul a obtinut 51,9 la suta din voturi iar conform TNS Sofres, 52 la suta.

Alegeri in Franta. Francois Hollande, noul presedinte al tarii, cu 51,67 la suta din voturi
Alegeri in Franta. Francois Hollande, noul presedinte al tarii, cu 51,67 la suta din voturi
VIDEO PROTVPLUS.RO
Explozie restaurant Sapporo
Explozie puternică la un restaurant. Sunt zeci de răniți. FOTO, VIDEO
Trump a numit șef de cabinet o persoană care l-a descris ca fiind ”o ființă teribilă”
Cutremur de 6,1, în Inelul de Foc al Pacificului. La ce adâncime s-a produs
Diamant uriaş, găsit aproape de Polul Nord. Ce valoare are
Ce spune guvernul de la Londra despre un al doilea referendum privind BREXIT
Motivul pentru care mai mulți jurnaliști au fost bătuți de polițiști în timpul unor proteste
PUTIN RADE
După Crimeea, Putin vrea să controleze și muzica rap. De ce este îngrijorat
Ucraina are propria biserica ortodoxă, independentă de Moscova
Descoperire misterioasă într-un mormânt egiptean vechi de 4.400 de ani
Protest cu mii de persoane, inspirat de „vestele galbene”, la Roma. FOTO
Protest la Viena față de coaliția de dreapta aflată la putere. ”Rasismul miroase urât”
Pregătiri pentru o demonstrație de amploare în Ungaria, dupa adoptarea ”Legii Sclaviei”