Forbes: Cinci motive care prevestesc esecul lui Hollande
Francois Hollande a castigat alegerile prezidentiale din Franta, cu un avans de patru procenta fata de Nicolas Sarkozy, insa analistii de la Forbes au identificat cinci motive care anunta ca acest mandat va fi un esec.
In cadrul celor mai importante alegeri ale anului din Europa, Francois Hollande a reusit sa il invinga pe Nicolas Sarkozy, care incepuse sa fie din ce in ce mai contestat de catre popor. Nemultumirile francezilor sunt insa usor de inteles, avand in vedere ca la inceputul mandatului lui Sarkozy, asteptarile lor erau enorme. Acesta insa, la fel ca Franta, era slab pregatit sa faca fata crizei financiare, care ameninta acum sa traga tara in jos, langa Italia, Spania si Grecia.
Nationalismul de centru-dreapta al lui Sarkozy si-a gasit un adversar pe masura. Acum este vremea nationalismului socialist al lui Hollande. Cu toate acestea, exista multe date care indica faptul ca socialismul nu are vreo sansa de reusita in secolul XXI francez. Momentan, putem identifica deja cinci motive cheie care sugereaza ca mandatul lui Francois Hollande este destinat esecului, afirma cei de la Forbes.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
1) Lipsa sprijinului poporului. Se pot spune multe lucruri despre socialism sau Francois Hollande, dar cert este faptul ca alegatorii acestuia reprezinta doar o mica parte din electoratul francez. Scorul de 52% nu este neaparat unul aproape de realitate, avand in vedere ca un sfert din populatie fie a refuzat sa se prezinte la vot, fie a dat un vot alb. Sprijinul de care se bucura acesta este subtire si superficial, alimentat intr-o buna masura de consolarea populatiei ca nu va mai trebui sa suporte esecurile repetate ale lui Sarkozy.
2) Nonsensurile nationaliste. Politica externa a lui Barack Obama s-a dovedit a fi incoerenta, dar acceptabila pentru majoritatea americanilor. Politica externa a lui Francois Hollande insa se va dovedi a fi inacceptabil de incoerenta. Stanga franceza a sustinut tot timpul o integrare mai mare europeana, dar acum asociaza proiectul Uniunii Europene cu dominatia Germaniei asupra continentului.
Viziunea lui Hollande asupra economiei este produsul viziunii sale de stanga asupra nationalismului. Acesta a promis restaurarea echilibrului social in Franta, respingand propunerile de austeritate ale cancelarului german Angela Merkel si ale presedintelui Bancii Centrale Europene, Mario Draghi. Noul presedinte al Frantei doreste introducerea unor noi taxe pentru bogati si crearea a mii de locuri de munca in sectorul civil.
3) Accentuarea globalizarii. In acest moment, Franta este ea insasi una din tarile care participa la globalizare, insa acest lucru s-ar putea schimba cat de curand. Pietele financiare nu il plac pe Hollande si nici nu au vreun motiv sa o faca, iar piata franceza reprezinta una dintre cele mai importante. Daca acesta va lua decizii care sa afecteze afacerile Frantei din Europa – ceea ce se va intampla -, va face practic firmelor din toata lumea o oferta care probabil ca nu va fi refuzata.
4) Mobilizarea opozitiei. Dreapta franceza,momentan dezorganizata, va identifica nevoile Frantei pana la viitoarele alegeri prezidentiale. Necesitatea unui nou lider de tipul lui Napoleon va fi din ce in ce mai des adusa in discutie, pentru a salva tara de la declin. Odata ce dreapta va accepta aceste lucruri, va aparea si o alternativa coerenta si inteligibila la Francois Hollande.
5) Forta istoriei. Problema ca dreapta franceza nu va fi niciodata unita pentru a-l invinge pe Hollande decat daca va aparea un lider remarcabil, va fi pusa in discutie. Istoria ne arata ca in astfel de circumstante acest lucru se va intampla. La sfarsitul mandatului lui Francois Hollande, populatia se va satura atat de politica, cat si de persoana lui. Socialismul se va dovedi incapabil sa impace nationalismul si transnationalismul, sarcina care ii va reveni dreptei.
Sursa: Forbes
Etichete: Franta, alegeri, alegeri franta, françois hollande, socialism, forbes, Nicolas Sarkozy, hollande,
Dată publicare:
07-05-2012 12:39