Încă nu se știe câți marinari ruși și-au pierdut viața pe nava Moskva. Ucrainenii estimează că doar 10% au supraviețuit
Următoarea rundă de sancţiuni europene împotriva Moscovei va viza banca Sberbank care reprezintă 37% din sectorul bancar rus, fiind unul dintre principalele canale de plăţi pentru petrol şi gaze.
Într-un interviu pentru presă germană, șefa Comisiei Europene a dezvăluit și că responsabilii de la Bruxelles caută "mecanisme inteligente", astfel încât şi petrolul să poată fi inclus în următoarele sancţiuni. Pe de altă parte, au apărut primele imagini cu marinarii salvați de pe nava-amiral Moskva, înainte să se scufunde în Marea Neagră.
Ministerul apărării din Rusia a dat publicității imagini de la o ceremonie la care au participat comandantul suprem al marinei ruse, amiralul Nicolai Yevmenov, și zeci de membri ai echipajului de pe crucișătorul Moskva, scufundat joi în largul Odesei.
Nici până acum nu se știe câți marinari ruși și-au pierdut viața, însă ucrainenii estimează că doar 10% din echipajul de 500 de oameni a fost salvat.
În portul Sevastopol, în fața monumentului care celebrează fondarea marinei ruse în 1696, a avut loc o depunere de coroane dedicată crucistorului dispărut în Marea Neagră.
Pierderea navei-amiral e o lovitură dură pentru mândria Rusiei. De altfel, versiunea oficială este că vaporul s-ar fi scufundat din cauza unei explozii în compartimentul de muniții.
La televiziunea rusă de stat, șefa canalului Russia Today a explicat eșecurile armatei prin faptul că Moscova ar fi, de fapt, în război cu NATO, nu cu Ucraina.
Margareta Symonyan, director Russia Today: ”Trebuie să înțelegem, atunci când vedem evenimentele dificile care au loc, pierderile (armatei ruse), trebuie să înțelegem că nu luptăm împotriva Ucrainei. Dintr-un punct de vedere strict tehnic, militar, luptăm împotriva NATO. Luptăm împotriva unui adversar uriaș. Cel mai puternic și, în esență, singurul de felul lui”.
Pe de altă parte, strănepoata fostului lider sovietic Nikita Hrușciov nu exclude posibilitatea ca Rusia să recurgă la arme nucleare în Ucraina.
Nina Hurschiova: ”Cred că Putin şi-a propus să câştige acest război cu orice preţ. Asta sugerează că, dacă are nevoie de asta ca să declare victorie, una dintre opţiuni ar putea fi recurgerea la arme nucleare tactice”.
Şi acesta nu e singurul comentariu alarmant făcut pentru BBC, de Nina Hrușciova, profesor de relații internaționale în Statele Unite, și critic constant al liderului de la Kremlin.
În Rusia, popularitatea lui Putin e în creştere întrucât, până la urmă, ruşii nu au scăpare, n-au unde pleca. Cei care au putut s-o facă, având ocazia şi curajul necesare, au plecat deja. Estimez la 300.000 numărul ruşilor care au părăsit deja tara, o gigantică fugă a creierelor. Soarta celorlalţi ruşi rămâne însă legată de Kremlin.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, nava scufundata, c, supravietuitori,
Dată publicare:
17-04-2022 17:40