Căutările după cutremur sunt îngreunate de vremea geroasă. Noaptea a fost umplută de țipete și plânsete. „Suntem devastați!”
Ţipetele oamenilor încă prinşi sub dărâmături au umplut noaptea de luni spre marți, iar rudele îşi plângeau apropiaţii, în timp ce bilanţul victimelor din Turcia şi din nord-vestul vecin al Siriei a crescut la peste 3.700 de morţi, transmite Reuters.
Temperaturile au scăzut aproape de îngheţ peste noapte, înrăutăţind condiţiile pentru persoanele prinse sub dărâmături sau rămase fără adăpost.
Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade s-a produs luni dimineaţă în ambele ţări, dărâmând blocuri întregi de apartamente, distrugând spitale şi lăsând alte mii de persoane rănite sau fără adăpost.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
WATCH: Video at Turkey's border released by Humanitarian Relief Foundation showed plumes of smoke billowing out from buildings flattened by a 7.8 magnitude earthquake as rescue workers climbed over collapsed structures looking for survivors pic.twitter.com/R8CtwzuKjl
— Reuters (@Reuters) February 7, 2023
Vremea geroasă de iarnă a îngreunat eforturile de căutare a supravieţuitorilor. Sub o grămadă de dărâmături din provincia sudică Hatay, se auzea vocea unei femei care cerea ajutor. În apropiere, corpul unui copil mic zăcea fără viaţă. Plângând în ploaie, un locuitor local care şi-a dat numele Deniz îşi răsucea mâinile în disperare.
"Se fac zgomote, dar nu vine nimeni", a spus el. "Suntem devastaţi, suntem devastaţi. Doamne... Ei strigă. Spun: "Salvaţi-ne", dar noi nu-i putem salva. Cum îi vom salva? Nu a mai fost nimeni de dimineaţă."
Temperaturile au scăzut aproape de îngheţ peste noapte, înrăutăţind condiţiile pentru persoanele prinse sub dărâmături sau rămase fără adăpost.
În Kahramanmaras, la nord de Hatay, familii întregi s-au adunat în jurul focurilor şi s-au înfăşurat în pături pentru a se încălzi. "Abia am reuşit să ieşim din casă", a declarat Neset Guler, înghesuit în jurul focului cu cei patru copii ai săi.
"Situaţia noastră este un dezastru. Ne este foame, ne este sete. Este mizerabil".
Cutremurul, care a fost urmat de o serie de replici, a fost cel mai mare înregistrat la nivel mondial de U.S. Geological Survey de la un cutremur produs în îndepărtatul Atlantic de Sud în august 2021.
Cel mai recent bilanț
Bilanţul victimelor s-a ridicat la 2.921 morţi, a anunţat Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă (AFAD), fiind cel mai mortal cutremur din această ţară de la un seism de magnitudine similară din 1999, care a provocat peste 17.000 de morţi. Peste 13.000 de persoane au fost declarate rănite în cutremurul de luni.
De asemenea, aproximativ 15.834 de răniţi, a anunţat marţi dimineaţă Afad, organismul public de gestionare a dezastrelor din Turcia, transmite AFP.
Noul bilanţ ridică numărul total al morţilor din Turcia şi Siria la 4.365.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii se teme că numărul morţilor ar putea trece de 20.000
Reprezentantul principal pentru situaţii de urgenţă în Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Catherine Smallwood, spune că numărul morţilor în urma seismului de luni din Turcia ar putea creşte la peste 20.000, relatează The Guardian.
"Există riscul continuu ca alte clădiri să se prăbuşească, astfel încât vedem adesea creşteri de ordinul a opt ori faţă de cifrele iniţiale", a declarat ea pentru AFP, în momentul în care numărul estimat al victimelor se ridica la 2.600.
"Întotdeauna vedem acelaşi lucru în cazul cutremurelor, din păcate, şi anume că bilanţurile iniţiale privind numărul de persoane care au murit sau care au fost rănite cresc destul de mult în săptămâna următoare", a adăugat Smallwood.