Catastrofă umanitară. Filmul evenimentelor din ziua marelui cutremur care a lovit Turcia și Siria

×
Codul embed a fost copiat

Turcia a fost lovită năprasnic de un cutremur devastator, cu magnitudinea 7,8 pe scara Richter. Seismul a provocat peste 2.300 de decese și o catastrofă umanitară.  

În toiul iernii, peste un milion de oameni sunt sub cerul liber. Potrivit președintelui turc, cel puțin 3.000 de clădiri s-au năruit, dar pericolul rămâne pentru toate structurile șubrezite.

Lovită de același cutremur, Siria raportează sute de victime

Experții atrag atenția că este cu totul neobișnuit ca un cutremur atât de puternic să aibă epicentrul la o adâncime mică, puțin peste 10 kilometri.

NATO, Uniunea Europeană și alte 45 de țări, de la Statele Unite la Ucraina, și-au oferit grabnic ajutorul. Israelul va trimite salvatori și echipamente atât în Turcia, cât și în Siria, deși cele două țări sunt în stare de război de 75 de ani.

Filmul evenimentelor din ziua marelui cutremur

Încă nu se luminase de zi când pământul s-a cutremurat din toate puterile în sud-estul Turciei. Localnicii au fost treziți brutal din somn, nu doar de zgălțâitul pereților, ci și de huruitul sinistru creat de șoc asupra clădirilor.

Citește și
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Pe măsură ce zgomotul crește în intensitate, luminile se sting și se văd fulgere pe cer, din cauza transformatoarelor care iau foc.

Momentul de apogeu a fost surprins de camerele de supraveghere din zona cea mai afectată.

Epicentrul seismului

Cu epicentrul în provincia Kahramanmaraş din regiunea Anatolia, seismul a lovit cel mai dur orașul Gaziantep, unde s-au prăbușit instantaneu sute de clădiri. Chiar în primele minute după socul inițial s-au înregistrat zeci de replici puternice.

În orele următoare, șubrezite de succesiunea de zgâlțâieli, blocuri de 5 până la 12 etaje au continuat să se prăbușească, spre groaza oamenilor.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: „Luni-dimineața, la ora 04:17, am fost zdruncinați de cel mai mare dezastru de după cutremurul din 1939”.

Seismul din 1939, pomenit de liderul turc, a ucis peste 30.000 de oameni.

Primejdia mare încă nu trecuse

Pe la ora locală 13:24 (12:24 ora României), un reporter turc care transmitea în direct din Gaziantep a surprins un nou cutremur violent, care a stârnit o panică de nedescris.

Stăpânit de adrenalina momentului, jurnalistul s-a repezit către localnicii care fugeau speriați.

Echipa Știrilor PROTV se afla Institutul Național pentru Fizica Pământului când cercetătorii au început să primească alerte de la mai multe centre de comandă.

Noul șoc s-a produs când sute de salvatori erau cățărați pe mormanele de moloz, căutând cu înfrigurare supraviețuitori.

Vremea este foarte rece în regiune, ceea ce înseamnă că oamenii prinși în dărâmături sunt puși în pericol și de ger. În mod normal, în primele 24-48 de ore, mulți pot fi salvați, dar frigul riscă să limiteze acest răgaz.

Orașul Gaziantep și împrejurimile constituie unul dintre principalele centre industriale şi de producţie ale Turciei. Mai mult, pe lângă localnici, în zonă trăiesc și numeroși refugiați sirieni, ONU având acolo ample operațiuni de sprijin.

Cutremur de suprafață cu un impact major

Seismul s-a produs într-o regiune marcată instabilitate și anume la întretăierea mai multor falii tectonice. Potrivit Centrului Seismologic Europeano-Mediteranean, cutremurul a avut epicentrul la o adâncime de 10 km, în timp ce alte institute au raportat aproximativ 18 km. Oricum, a fost un cutremur de suprafață, ceea ce a agravat simțitor impactul.

Magnitudinea trepidațiilor care se simt la suprafață depinde de cantitatea de energie eliberată, de durata cutremurului, dar și de adâncimea de la care este eliberată energia, explică specialiștii.

Karen Maginnis, meteorolog CNN: „Replicile vor continua săptămâni și luni, scăzând gradual în frecvență și intensitate”.

Sute de victime raportate în Siria

Seismul din sud-estul Turciei a fost resimțit violent și în Siria vecină, unde au fost raportate sute de victime.

Situația este agravată enorm de haosul din țara sfâșiată de război civil. Multe regiuni nu sunt controlate de guvernul de la Damasc, deci nu beneficiază de niciun fel de sprijin.

Pericol de tsunami

Cutremurele au fost însă resimțite până la 1.00 de kilometri distanță, din Liban până în Cipru și din Grecia, până în Israel.

În Italia, autoritățile au emis pentru scurt timp alertă de tsunami, pentru că inițial nu se știa dacă seismul s-a produs pe pământ sau în mare.

Dacă ar fi avut epicentrul în apă era inevitabil un tsunami în Marea Mediterană.

Catastrofa din Turcia a stârnit un val de compasiune în toată lumea, iar România, Bulgaria, Franța, Grecia, Ungaria și Olanda se numără printre țările care au trimis deja salvatori și echipamente.

Pe de altă parte, lira turcească a atins un nou minim istoric. De asemenea, acţiunile companiilor turceşti s-au prăbuşit, după ce dezastrul s-a adăugat presiunilor venite din partea dolarului puternic, riscurilor geopolitice şi inflaţiei peste aşteptări din Turcia.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Accident între un autoturism şi un microbuz, pe Drumul Morții. Șapte persoane au fost rănite | FOTO
Accident între un autoturism şi un microbuz, pe Drumul Morții. Șapte persoane au fost rănite | FOTO

Şapte persoane au fost rănite într-un accident rutier produs pe DN2-E85 între un autoturism şi un microbuz de transport persoane.

 

Explozie într-un apartament din Hunedoara. O femeie de 86 de ani a ajuns la spital cu arsuri pe mâini
Explozie într-un apartament din Hunedoara. O femeie de 86 de ani a ajuns la spital cu arsuri pe mâini

O femeie de 86 de ani, din municipiul Hunedoara, a suferit arsuri după ce în apartamentul în care locuieşte s-a produs o explozie cauzată de o acumulare de gaze, a informat vineri Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).  

Soţ şi soţie, loviţi de o maşină în urma unei şicanări în trafic, în Bucureşti. Bărbatul fusese anterior lovit cu pumnul
Soţ şi soţie, loviţi de o maşină în urma unei şicanări în trafic, în Bucureşti. Bărbatul fusese anterior lovit cu pumnul

Un bărbat şi o femeie au fost loviţi de o maşină în urma unei şicanări în trafic care a avut loc în Bucureşti. Bărbatul fusese anterior lovit cu pumnul în faţă de şoferul care a dat cu maşina peste cei doi.  

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. Nu sunt victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. Nu sunt victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc, vineri dimineață, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.