Proiect de lege controversat adoptat în Franța, în plin scandal pe tema violențelor poliției

Ultima actualizare: 24-11-2020 23:16
Franța
Getty

Adunarea Naţională a Franţei a adoptat marţi un proiect de lege foarte controversat, privind "securitatea globală", care sancţionează difuzarea cu rea-credinţă de imagini cu poliţişti aflaţi în timpul intervenţiilor.

Criticată de opozanţii săi, propunerea prezentată de majoritatea prezidenţială - LREM şi aliatul său Agir - a primit undă verde în Adunarea Naţională, de unde va merge spre examinare în Senat.

Adoptarea sa în camera legislativă inferioară survine într-un context în care imagini cu poliţişti care brutalizau imigranţi şi un jurnalist au inflamat dezbaterea în ţară.

Printre cele trei articole care au aprins spiritele se află prevederea din art. 24 conform căreia publicarea de imagini ce arată poliţişti în timpul intervenţiei este pasibilă cu până la un an de închisoare şi amendă de 45.000 de euro.

Doi jurnalişti au fost arestaţi marţi la un protest la care au avut loc confruntări cu forţele de ordine în timp ce parlamentarii din Adunarea Naţională dezbăteau proiectul de lege, susţinut de preşedintele Emmanuel Macron.

Proteste violente în Paris

 

Manifestații violente au avut loc în Paris, în timpul dispersării câtorva sute de imigranţi şi susţinători ai acestora, relatează The Guardian.

Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi au lovit inclusiv jurnaliştii prezenţi la faţa locului.

După desfiinţarea unei tabere abia instalate în Piaţa Republicii din Paris, între 200 şi 300 de persoane, majoritatea militanţi din cadrul unor asociaţii şi o minoritate de migranţi, s-au îndreptat spre centrul capitalei franceze pentru a cere locuri de cazare, înconjuraţi de un impozant dispozitiv de forţe de ordine.

După câteva minute, forţele de ordine au făcut uz de mai multe ori de gaze lacrimogene şi de grenade asomatoare împotriva manifestanților.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO