În lume se lucrează la peste 20 de vaccinuri anti-coronavirus. Când va fi gata primul tratament
Oameni de ştiinţă australieni au început să testeze două potenţiale vaccinuri împotriva coronavirusului. În acest moment, în lume se lucrează la peste 20 de vaccinuri, dar primul medicament eficient tot nu va apărea mai devreme de 18 luni.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a dat acordul ca vaccinurile, produse de Universitatea Oxford şi compania americană Inovio Pharmaceutical, să fie testate pe animale.
Agenţia australiană pentru ştiinţă va evalua dacă vaccinurile sunt eficiente şi dacă reprezintă un risc pentru oameni.
Primele teste pe oameni au avut loc în SUA luna trecută, dar atunci s-a trecut peste faza testării pe animale.
Şi alţi cercetători din lume lucrează la realizarea unor vaccinuri împotriva coronavirusului, însă Organizaţia Australiană pentru Cercetări Ştiinţifice şi Indistriale (CSIRO) susţine că testele sale vor fi primele teste preclinice cuprinzătoare ale vaccinurilor care să fie folosite pe un model animal.
Cooperare globală fără precedent
Cercetătorii spun că rapiditatea şi nivelul cooperării globale care a făcut posibil acest nivel au fost fără precedent.
”În mod normal, durează unul până la doi ani să ajungem la acest nivel şi noi am scurtat acest interval, perioada fiind de aproximativ două luni”, a spus Rob Grenfell, cercetător în cadrul CSIRO.
În ultimele zile, echipa CSIRO a folosit vaccinuri asupra unor dihori, mamifere mici despre care s-a constatat că se infectează cu Sars-Cov-2 în acelaşi mod ca oamenii.
Sars-Cov-2 este virusul care provoacă boala Covid-19. În întreaga lume cercetătorii lucrează la cel puţin 20 de vaccinuri.
CSIRO testează două opţiuni selectate de un consorţiu global care supervizează majoritatea cercetărilor, Coaliţia pentru Inovaţii în Domeniul Pregătirii pentru Epidemii.
Primele rezultate, anunțate în iunie
Una dintre opţiuni este un vaccin vector, care foloseşte un virus slăbit pentru a introduce proteine ale coronavirusului către sistemul imunitar şi a stimula un răspuns.
”Acestea nu se pot multiplica, astfel că nu există posibilitatea să te îmbolnăveşti cu acest vaccin”, a afirmat profesorul Trevor Drew, directorul Laboratorului Australian pentru Sănătatea Animalelor, unde se realizează testele.
Drew a descris celălalt vaccin, realizat de Inovio, drept “diferit, dar captivant”. Acesta este conceput să codifice anumite proteine ale coronavirusului în sistemul imunitar, determinând celulele organismului să genereze acele proteine înainte ca sistemul imunitar să reacţioneze la ele.
“Este foarte important să avem abordări multiple pentru că astfel avem cele mai mari şanse de succes”, a explicat Trevor Drew.
Primele rezultate ale testării vaccinurilor pe animale ar putea fi anunţate în iunie.
Dacă vor fi un succes, atunci s-ar putea trece la testele clinice, care s-ar putea realiza în laboratoare în altă parte.
Va mai dura cel puțin 18 luni
Din acel moment, cursa pentru ca vaccinurile să ajungă pe piaţă s-ar putea accelera, însă experţii avertizează că tot va dura cel puţin 18 luni pentru realizarea tuturor testelor şi îndeplinirea standardelor.
Vaccinul realizat de Universitatea Oxford este de exemplu testat de alt laborator, pe un alt animal, pentru a fi conform regulilor SUA.
“În toate posibilele vaccinuri sunt implicate numeroase alte companii şi organizaţii deoarece o singură organizaţie nu poate produce un vaccin”, a spus Rob Grenfell.
El s-a declarat însă optimist, având în vedere nivelul colaborării globale: “Este o colaborare reală între sectorul academic, cel public şi cel privat pentru a obţine succesul”.