O treime din cei infectați cu Covid 19 nu dezvoltă simptome și îl pot da mai departe fără să știe
Până la 80% dintre cei infectați cu virusul COVID 19 nu au deloc simptome sau au unele foarte ușoare. Asta înseamnă că pot transmite virusul mai departe, fără să știe.
Un purtător poate fi contagios chiar și două săptămâni până la apariția primelor simptome, timp în care îi pune în pericol pe toți cei cu care intră în contact.
Medicul Mihaela Sava lucrează în departamentul de boli infecțioase al Spitalului universitar din Basel, Elveția, și face parte din "rețeaua de solidaritate", o inițiativă civică ce reunește experți și medici români din țară și din străinătate.
Cam o treime din cei infectați cu Covid 19 nu dezvoltă niciun fel de simptom. Poartă virusul fără ca ei, sau cei din jur, să aibă nici cea mai mică suspiciune că îl au și că îl pot da mai departe.
Purtătorii pot fi contagioși și în perioada de incubare. Adică momentul de la care iei virusul până când dezvolți primele simptome. Febră, tuse, dureri musculare, dureri în gât, strănut sau diaree. Mai nou pe lista primelor simptomelor intră lipsa mirosului sau a gustului. Dar până la apariția lor există această fereastră de timp în care orice om poate fi contagios fără să își dea seama.
Cam jumătate dintre cei infectați au simptome ușoare. Este posibil ca această categorie să nu ajungă să fie testată și, din nou, să poarte virusul fără să știe. Automat, riscul de contagiune crește, pentru că vorbim de oameni care strănută, sau tușesc, dar poate nu stau în izolare totală.
Mihaela Sava: ”Dacă tușește mai mult, cu atât va expectora mai mulți virioni. Virusul trăiește la nivel de faringe. În momentul în care o persoană tușește sau strănută elimină salivă și aerosoli. Virionii au putut fi depistați până la câteva ore în aer. Virionii eliminați sunt în aer și așteaptă să întâlnească o celulă vie pe care să plaseze și să o infecteze”.
Aproximativ 20% dintre cei infectați dezvoltă simptome severe. Aceștia sunt cei care ajung de obicei în spitale. Aici teoretic ar trebui să fie tratați și izolați, ca să nu dea virusul mai departe.
Deocamdată pacienții care se vindecă nu au certitudinea că devin imuni. Există însă speranțe. Medicul Mihaela Sava face parte dintr-o echipa care testează un tratament realizat din plasmă celor vindecați: ”Teoria noastră este că pacienții care au făcut boala au dezvoltat un oarecare fel de imunitate. Prelevăm plasma convalescentă de la pacienții care au trecut prin Covid-9 pe care să o administrăm pacienților infectăți, cu speranța că imunitatea pasivă să îi va ajuta să treacă mai ușor prin boală”.
Mihaela Sava spune că în spitalul său se lucrează cu testări de tip Real Time PCR, similare cu cele din România, al căror rezultat durează între 24 și 48 de ore. În momentul de față specialiștii spitalului din Basel se gândesc să treacă și la un tip de teste rapide destinate pacienților în stare critică, pentru care trebuie luate măsuri urgente.
Sursa: Pro TV
Etichete: coronavirus, infectari, medic, recomandari, tratamente,
Dată publicare:
01-04-2020 19:22