"Este un eveniment istoric". Mesajul autoritatilor, dupa ce orase intregi din statul New York au fost ingropate in nameti

×
Codul embed a fost copiat

Statul New York, ramane la cheremul viscolului. Nametii, care au acoperit deja portiuni din orasul Buffalo, vor creste si mai mult.

Din cauza urgiei, cel putin 8 oameni si-au pierdut viata. Temperaturile au coborat sub zero grade Celsius in toate statele americane, inclusiv in Hawaii, fapt nemaintalnit in ultimii 38 de ani. 

 In vestul statului New York, sute de oameni au ramas captivi zeci de ore in vehicule inghitite de nameti.

"Este zapada peste tot. Nu cred ca vom putea pleca de aici curand", sunt de parere soferii blocati in nameti.

"Vantul a spulberat zapada pana la geamul cabinei. Cand sunt pe jos, langa camion, geamul imi ajunge pana la umar, iar eu am 1 metru 90. Ca sa va dati seama cat de multa zapada era, pe partea soferului. Mi-a fost imposibil sa deschid usa", a povestit, prin telefon, Ryan Page, soferul unui camion inzapezit.

Citește și
razboi cibernetic
Recompensa de 1.75 milioane de dolari oferita de SUA pentru prinderea a doi romani, presupusi autori de fraude cibernetice
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Numeroase ambulante si masini de pompieri s-au inzapezit, iar bolnavii si femeile insarcinate au fost evacuati cu snow-mobile.

"Este un eveniment istoric. Cand totul se va linisti, acest viscol va dobori toate recordurile", a declarat Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York.

Mai mult, tunetele pe timp de furtuna de zapada sunt un alt fenomen rar, intalnit acum in orasul Buffalo, unde potopul alb pur si simplu i-a asediat pe oameni in case. In nici doua zile, de pe strazi au fost scoase peste 5 mii de tone de zapada.

"Camioanele au adus aici zapada adunata din tot orasul. Reusesc cu greu sa faca fata", a relatat corespondentul ABC News Gio Benitez.

Nametii se concentreaza in anumite portiuni ale orasului, alte zone fiind crutate de aceasta furtuna atipica, provocata de proximitatea lacului. Asa se face ca, la distanta de numai cativa kilometri, stratul de zapada poate masura 2 metri ori 10 centimetri.

"Asa-numitul efect al zapezii de lac face ca intalnirea dintre curentii reci si apele relativ calde ale Marilor Lacuri sa provoace multa umezeala, care se depune sub forma de zapada pe malul estic", explica un meteorolog.

Fenomenul meteo a antrenat inevitabil un potop de imagini pe internet. De multe ori, usa de la casa ori garaj se deschide in cate un perete compact de zapada. Unora mormanele de omat le-au starnit vitejii nebanuite.

Si cine mai are nevoie de meteorologi, cand orice amator isi poate folosi propriul corp ca sa masoare stratul de zapada?

"Oameni buni, sunt ingropat in propria casa! Nu e drept!”, se declara nemultumiti cetatenii afectati de nameti.

Nu doar scolile au fost inchise, ci si numeroase sosele, inclusiv principalul drum de viteza care traverseaza statul New York.

Printre cele mai afectate zone se afla si orasul West Seneca, din vestul statului New York. Imaginile surprinse cu ajutorul unei drone arata imaginea dezolanta a unui oras ingropat in nameti.

Pe contul de Facebook si Twitter al Departamentului de Politie din statul american New York au aparut fotografii in care stratul de zapada cazut depaseste inaltimea unui autoturism. 

Victime ale zapezilor au fost si Bethany si Jared Hojnacki, din sudul orasului Buffalo, al doilea ca marime din statul american New York, de asemenea afectat puternic de zapezile cazute in ultima perioada. Pe punctul de a naste atunci cand intreg orasul Buffalo a fost blocat, femeia nu a reusit sa isi croiasca drum decat pana la unitatea de pompieri din zona. Ajutata de unul dintre angajatii unitatii, femeia a nascut o fetita perfect sanatoasa, pe nume Lucy Grace Hojnacki.

Inzapeziti au ramas si membrii formatiei rock “Interpol”. In drum spre un concert pe care urmau sa il sustina in Montreal, Canada, autocarul de turneu al acestora a ramas blocat pe autostrazile din orasul Buffalo. Fiind convinsi ca nu vor ajunge la timp in fata fanilor, membrii formatiei si-au facut fotografii pe care le-au postat ulterior pe Twitter.

In Pennsylvania si in unele parti ale statului New York a fost decretata stare de urgenta, iar Garda Nationala a fost trimisa in ajutorul celor blocati in nameti. Ministerul roman de externe ii avertizeaza pe cetatenii care planuiesc sa calatoreasca in acest zone cu privire la conditile nefavorabile. Viscolul a luat in ultimele zile cel putin 20 de vieti.

Viscolul si gheata au provocat accidente in lant pe autostrazile din nord-estul Statelor Unite. In vestul statului New York, sute de soferi au ramas blocati pe soselele transformate in nesfasite intinderi albe.

Autoritatile au trimis in ajutorul lor echipaje de urgenta cu snowmobile. Acest vehicul s-a dovedit util si atunci cand o ambulanta care ducea la spital o femeie insarcinata a ramas blocata in zapada. In orasul Buffalo, a nins in cateva zile cat intr-o iarna intreaga.

Ninsorile timpurii au acoperit jumatate din suprafata Statelor Unite. Frigul s-a facut insa simtit peste tot. In statul Pennsylvania a fost decretata stare de urgenta, dupa ce vantul puternic a lasat sute de mii de locuinte fata electricitate si caldura.

Altii, mult mai putin ingrijorati de vremea de afara, au decis sa le arate prietenilor ca nu au o problema in a face plaja, la temperaturi sub zero grade si pe un viscol puternic.

Dand dovada de imaginatie, un utilizator al retelei Twitter a improvizat un “frigider natural” chiar in peretele de zapada situat in fata usii de la intrarea in casa.

Oamenii nu si-au putut scoate nici macar masinile din garaj si asta din cauza faptului ca un zid de zapada le bloca accesul.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Orasul Buffalo, din SUA, ingropat in zapezi. Bilantul deceselor creste, iar meteorologii anunta ca ninsorile continua. VIDEO
Orasul Buffalo, din SUA, ingropat in zapezi. Bilantul deceselor creste, iar meteorologii anunta ca ninsorile continua. VIDEO

Fenomene meteo extreme afecteaza toata jumatatea de est a continentului nord-american, iar numarul persoanelor care au decedat creste. Meteorologii nu au vesti bune in ceea ce priveste perioada imediat urmatoare. 

Recompensa de 1.75 milioane de dolari oferita de SUA pentru prinderea a doi romani, presupusi autori de fraude cibernetice
Recompensa de 1.75 milioane de dolari oferita de SUA pentru prinderea a doi romani, presupusi autori de fraude cibernetice

Mai bine de un milion de dolari ofera Statele Unite ale Americii drept recompensa pentru informatii care sa conduca la arestarea si condamnarea a doi romani, presupusi autori de fraude pe internet.

Recomandări
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.