În Afganistan, talibanii preiau controlul asupra capitalei Kabul. Ambasadele își evacuează personalul
În Afganistan, talibanii preiau controlul asupra capitalei Kabul.
Iniţial, poziţionaţi la punctele de intrare în capitală, în aşteptarea transferului paşnic al puterii, în urmă cu puţin timp talibanii au intrat în oraş „ca să prevină haosul şi jafurile”, anunţă reprezentanţii lor.
După negocieri purtate chiar în palatul prezidenţial, şeful statului afgan a părăsit deja ţara. În tot acest timp, ambasadele occidentale îşi evacuează de urgenţă cetăţenii, iar Europa anticipează un val masiv de refugiaţi din Afganistan.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În timp ce în Kabul răsunau focuri de mitralieră, oficialii guvernului se încăpăţânau să jure că totul e sub control.
Abdul Satâr Mirzakwal, ministrul de Interne afgan: „Nu aveţi de ce să fiţi îngrijoraţi, oraşul e sigur! Pentru Kabul, înţelegerea este că puterea va fi transferată paşnic către o administraţie interimară”.
Un indiciu mult mai credibil al situaţiei de pe teren venea însă de la elicopterele militare Chinook, care de duminică dimineaţă fac necontenit curse intre aeroport şi ambasada Statelor Unite, situată în districtul fortificat Wazir Akbar Khan. Aparatele transferă personalul diplomatic şi angajaţii, urmând ca operaţiunea de evacuare să se încheie cel târziu marţi dimineaţa.
Potrivit unor surse de la Pentagon, de acum înainte, membrii „esențiali ai echipei ambasadei vor opera de pe aeroportul din Kabul”.
Concomitent cu evacuarea precipitată, din perimetrul ambasadei americane se ridicau mai multe coloane de fum, semn că se ard de zor documente importante.
Pe de altă parte, surse din cadrul NATO au dezvăluit că mai mulți reprezentanți ai țărilor Uniunii Europene au fost mutați către o destinație secretă, sigură, din capitala afgană.
Forţele de ordine afgane par să fi dezertat deja din capitală, de unde şi paralizia traficului duminică după amiază. De asemenea, oamenii au luat cu asalt băncile ca să-şi retragă economiile, odată cu primele informaţii despre fuga din ţară a preşedintelui Ashraf Ghani.
Avansul fulgerător al talibanilor a adus gruparea islamistă la porţile capitalei în doar nouă zile. În acest răstimp, talibanii şi-au instalat steagurile albe în toate oraşele importante ale ţării, cucerind în marş forţat o provincie după alta. Primele lor griji au fost să golească închisorile şi să preia clădirile guvernamentale.
Stuart ramsay, corespondent Sky News: „Localnicii sunt resemnaţi cu faptul că talibanii s-au întors şi preiau controlul. În Kabul, însă, oamenii sunt foarte speriaţi, pentru că mulţi dintre ei au lucrat pentru guvern, iar alţii se aşteaptă să fie executaţi pentru că au colaborat cu forţele Coaliţiei Internaţionale”.
Deteriorarea extrem de rapidă a situaţiei l-a determinat aseară pe preşedintele american să expedieze în Kabul încă o mie de militari. Alături de cei trei mii trimişi iniţial şi alţi 650 aflaţi deja în Kabul, puşcaşii americani sunt desfăşuraţi pe aeroportul din Kabul pentru a evacua personalul diplomatic, precum şi pe afganii care au lucrat pentru forţele Coaliţiei.
Între timp, au ajuns în Kabul şi 600 de militari britanicii, cu acelaşi obiectiv de a evacua în siguranţă personalul ambasadei.
Aflat la Camp David, preşedintele Joe Biden a avut aseară o videoconferinţă cu vicepreşedintele, cu secretarul de stat şi cu şeful Pentagonului. În comuncatul de după discuţii, Biden şi-a apărat decizia de a retrage trupele americane din Afganistan.
Joe Biden, președintele SUA: „Sunt al patrulea președinte care supervizează prezenţa militară americană în Afganistan - doi republicani, doi democraţi. Nu voi lăsa moştenire acest război unui al cincilea preşedinte. Un an sau cinci ani de prezenţă militară americană în plus nu ar fi făcut nicio diferenţă, atunci când armata afgană nu poate sau nu vrea să-şi apere propria ţară”, a punctat Biden.