Imaginile istorice cu Regina Elisabeta a II-a. La vârsta de 10 ani a devenit moștenitoarea tronului britanic

regina elisabeta copil - 11
Getty

Regina Elisabeta a II-a a murit joi, 8 septembrie, la 96 de ani după o domnie de peste 70 de ani. De-a lungul vieții, regina Elisabeta a fost surprinsă într-o serie de fotografii care ilustrează cele mai importante momente din viața ei.

Elisabeta a II-a a domnit timp de 70 de ani și aproape 130 de zile, timp și a fost martoră la cele mai importante evenimente ale lumii, printre care cel de-al Doilea Război Mondial, Războiul Rece și căderea Uniunii Sovietice.

Viața reginei Elisabeta

Prințesa Elisabeta Alexandra Mary s-a născut în Mayfair, la Londra și a fost primul copil al ducelui și a ducesei de York.

Mama ei, ducesa de York era fiica cea mică a aristocratului scoțian, contele de Strathmore și Kinghorne.

Citește și
Nicolae Ceaușescu și Regina Elisabeta - 7
Ceaușescu, primul lider comunist primit la Buckingham de Regina Elisabeta. Suverana s-a ascuns într-un tufiș pentru a-l evita

Claude Bowes-Lyon, tatăl prințeșei Elisabeta a urcat pe tron după abdicarea fratelui său, regele Eduard al VIII-lea. În acel moment, prințesa Elisabeta a II-a în vârstă de 10 ani, a devenit moștenitoare prezumtivă a tronului Marii Britanii.

Prințesa Elisabeta a II-a a avut o copilărie fericită, familia își petrecea timpul la locuința din mediul rural, Royal Lodge, Windsor sau la casa din Hyde Park.

Prințesa Elisabeta a mai avut o soră, pe prințesa Margaret care a murit în 2022.

Cele două prințese au fost educate acasă sub supravegherea mamei lor și a guvernantei, Marion Crawford.

În 1950, Marion Crawford a publicat cartea „Micile Prințese” în care a descris perioadă în care le-a crescut pe cele două prințese și despre cum le-a dat vestea că se vor muta la Palatul Buckingham, după încoronarea tatălui său.

De mică, prințesa Elisabeta era foarte responsabilă, „și când venea vremea să se întoarcă în casa lor din Londra, Lilibet punea de-o parte, cu grijă, păturile, acoperea mobila în miniatură, și împacheta argintăria în ziare”, a mai povestit guvernanta.

De la vârste fragedă, prințesa era tipicară, iubea ordinea și își ținea lucrurile imaculat.

„În fiecare noapte, se dădea jos din pat de mai multe ori pentru a se asigura că pantofii ei erau drepți pe podea și că hainele ei erau aranjate. S-a oprit doar când Margaret i-a imitat ritualul de noapte”.

Elisabeta, când era adolescentă

În septembrie 1939, Marea Britanie a intrat în cel de-Al Doilea Război Mondial, ir Lordul Hailsham a sugerat ca prințesele Elizabeth și Margaret să fie evacuate în Canada pentru a orice pericol.

Mama lor însă a refuzat, declarând că cele două nu pot pleca fără ea, iar la rândul ei nu va pleca fără rege, iar regele va rămâne pentru binele țării.

 Prințesele au rămas la Castelul Balmoral din Scoția până la Crăciunul din 1939, când s-au mutat la Sandringham House, Norfolk.

Din luna februarie și până în mai 1940, prințesele au locuit la Royal Lodge, Windsor, până câd s-au mutat la Castelul Windsor, unde au locuit aproximativ cinci ani.

La Windsor, prințesele au organizat pantomime de Crăciun cu scopul de ajuta Fondul pentru Lână a reginei.

La vârsta de 14 ani, prințesa Elisaabeta a II-a a a realizat prima sa emisie radio în timpul emisiunii „Ora copiilor” de la BBC, prin care se adresa copiilor care au fost evacuați din case din cauza războiului.

În copilărie, Alathea Fitzalan Howard, o prietenă apropiată cu prințesei Elisabeta, a scris un jurnal în care a menționat relația pe care o avea cu ea și cu sora prințesei, potrivit dailymail.

Joi, 30 august 1942

„Prințesa Elisabeta mi-a arătat două perechi noi de pantofi - erau de culoare gri cu bleumarin și din piele de căprioară” ” potrivit unui fragment din jurnalul lui Alathea Fitzalan Howard.

Sâmbătă, 1 august 1941

„M-am așezat lângă rege la prânz (..) trebuie să spun că nu este ușor să vorbesc cu el și totuși nu mă simt niciodată timid cu el. Am citit lucrări în camera lui Q după aceea. Mai târziu, Lilibet și regele au mers la o plimbare, iar eu și regina am vorbit mult și atât de natural. O iubesc atât de mult.”

Regina Elisabeta a II-a, imagini de la încoronare

Regina Elisabeta a fost încoronată ca regină a Marii Britanii în februarie 1952, la vârsta de 25 de ani.

A devenit regina a șapte țări independente ale Commonwealth-ului: Regatul Unit al Marii Britanii, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Pakistan și Ceylon, care mai târziu a devenit Sri Lanka.

Regina Elisabeta: „Din 1952 încoace am fost martora schimbărilor apărute în mediul internațional, prin care țara noastră a trebuit să navigheze”, a declarat regina Elisabeta.

Apariția Commonwealth-ului, dezvoltarea Uniunii Europene, sfârșitul Războiului Rece și, acum, amenințarea întunecată a terorismului internațional.”

Ceremonia de încoronare a avut loc în faţa a peste 7.000 de invitaţi, inclusiv prim-miniştri şi şefi de state din Commonwealth, şi a milioane de oameni care au ascultat la radio sau au privit la televizor pentru prima dată o transmisiune făcută în direct a unui astfel de eveniment, potrivit cbc.ca.

Imagini de la nunta reginei Elisabeta cu prințul Philip

Elizabeth și Philip s-au căsătorit pe 20 noiembrie 1947 la Westminster Abbey.

Regina Elisabeta a II-a

Philip Mountbatten a primit titlul de Duce de Edinburgh chiar în dimineața nunții, de la regele George al VI-lea.

Înainte de nuntă, Philip a renunțat la titlurile sale grecești și daneze, așa cum este cerut printr-un act din 1701 și s-a convertit de la religia ortodoxă greacă la anglicanism.

Buchetul reginei Elisabeta a II-a a fost din orhidee albe și mirt, di tufișul de mirt din care a fost construit buchetul reginei Victoria

Regina Elisabeta a II-a

După ceremonie, acest buchet a fost așezat în Westminster Abbey pe mormântul Soldatului Necunoscut, o tradiție întemeiată de mama Elisabetei.

La fel ca în cazul mamei sale, inelul reginei Elisabeta a fost realizat dintr-un lingou de aur galez.

Din același lingou au fost făcute, ani mai târziu, verighetele Prințesei Ana și a Lady Diana Spencer.

Nunta reginei Elisabeta și a Prințului Philip a fost înregistrată și difuzată pe postul de radio BBC.

Imagini de la Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta

Începând de joi, 2 iunie și până pe 5 iunie a avut loc Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta
 
Cu ocazia aniversării Jubileului de Platină al reginei Elisabeta s-au organizat diverse parade, picnuri și concerte.
 
Duminică, în centrul Londrei a avut loc o mare paradă televizată la care au participat aproximativ 10.000 de soldaţi, muzicieni, dansatori, păpuşari şi alţi artişti. 
 
Parada s-a încheiat în faţa Palatului Buckingham, unde cantărețul Ed Sheeran a interpretat în onoarea reginei şi a prinţului Philip, melodia „Perfect”.

Deşi Regina nu şi-a făcut apariţia la aceste evenimente, sâmbătă seară, şi-a surprins publicul cu o înregistrare haioasă, proiectată pe un ecran uriaş înaintea concertului festiv dedicat ei.

Ceremonia de învestire a lui Liz Truss ca prim-ministru

Ultima apariție a Reginei Elisabeta a II-a înainte de deces, a fost marți, 6 septembrie 2022, la Balmoral, Scoția, atunci când a numit-o pe Liz Truss, premier al Marii Britanii.

Din cauza stării de sănătate nu tocmai bune din ultima perioadă, Regina Elisabeta a II-a a trebuit să-l desemneze pe fiul ei, Prințul Charles să rezolve mai multe atribuții în locul ei.

Cu toate acestea, Regina Elisabeta a participat, marți, 6 septembrie 2022 la Ceremonia de învestire a lui Liz Truss ca prim-ministru, la Balmoral.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Cum a murit Regina Elisabeta a II-a. „Medicii ştiau că nu mai avea decât câteva ore de trăit”
Cum a murit Regina Elisabeta a II-a. „Medicii ştiau că nu mai avea decât câteva ore de trăit”

Regina Elisabeta a II-a a decedat joi în castelul său scoţian de la Balmoral în urma a ceea ce a părut o degradare a stării de sănătate produsă atât de rapid, încât doi dintre fiii ei şi nepotul William nu ar fi avut cum să ajungă la timp la căpătâiul ei.

Ceaușescu, primul lider comunist primit la Buckingham de Regina Elisabeta. Suverana s-a ascuns într-un tufiș pentru a-l evita
Ceaușescu, primul lider comunist primit la Buckingham de Regina Elisabeta. Suverana s-a ascuns într-un tufiș pentru a-l evita

Regina Elisabeta a II-a a întâlnit numeroși șefi de stat de-a lungul celor 70 de ani de domnie. Fostul dictator comunist, Nicolae Ceaușescu nu a făcut excepție, fiind primul șef de stat socialist care a fost primit de regină.

Povestea amuzantă când Regina Elisabeta le-a făcut o farsă unor turiști americani care nu au recunoscut-o | Video
Povestea amuzantă când Regina Elisabeta le-a făcut o farsă unor turiști americani care nu au recunoscut-o | Video

Pe măsură ce în Marea Britanie începe o perioadă de doliu pentru a marca moartea reginei Elisabeta a II-a, mulți se gândesc la cât de amuzantă a fost ea, scrie LadBible.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.