Imagini istorice cu Papa Francisc în ruinele din Mosul, oraș devastat de războiul cu Statul Islamic
Papa Francisc a făcut un apel insistent pentru pace în Irak, duminică, în timp ce s-a rugat pentru cei care au murit în războiul cu Statul Islamic, în mijlocul ruinelor a patru biserici demolate din Mosul.
Într-o scenă de neimaginat în urmă cu doar patru ani, pontiful a montat o scenă într-o piață a orașului, înconjurat de ruinele a 4 biserici puternic avariate, aparținând unor nenumărate rituri și confesiuni creștine din Irak.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Cât de crud este că această țară, leagănul civilizației, a trebuit să fie afectată de o lovitură atât de barbară, o țară cu lăcașuri de cult antice distruse și cu mii de oameni - musulmani, creștini, yazidi - care au fost anihilați de terorism”, a spus Papa Francis, potrivit Associated Press.
El s-a abătut de la discursul pe care îl avea pregătit, pentru a aborda situația minorității yazidi irakiene, care a fost supusă unor acțiuni de ucideri în masă, la răpiri și sclavie sexuale de către Statul Islamic.
”Astăzi, însă, ne reafirmăm convingerea că fraternitatea este mai durabilă decât fratricidul, că speranța este mai puternică decât ura, că pacea mai puternică decât războiul.” - a spus Papa Francisc, care a eliberat un porumbel alb, simbol al păcii, în acest oraș devastat de război.
În piața în care a vorbit suveranul pontif se află patru biserici diferite - siro-catolică, armean-ortodoxă, siro-ortodoxă și caldeeană - iar fiecare dintre ele sunt acum în ruine.
Plecarea creştinilor din Orientul Mijlociu este "o pierdere incalculabilă", a mai declarat Papa Francisc, informează AFP, potrivit Agerpres.
Ocuparea unei treimi din ţară de către grupul jihadist Stat Islamic din 2014 până în 2017 a fost ultimul episod dintr-o serie de conflicte care au dus la plecarea în exil a majorităţii creştinilor din Irak. În prezent, doar 400.000 dintre locuitorii ţării sunt creştini, faţă de 1,5 milioane în 2003, înainte de invazia americană.
"Diminuarea tragică a numărului de discipoli ai lui Iisus, aici şi în tot Orientul Mijlociu, este o pierdere incalculabilă, nu doar pentru indivizii şi comunităţile în cauză, ci şi pentru societatea pe care o lasă în urmă", a declarat suveranul pontif.
La Mosul, un oraş cu o îndelungată istorie, clerul catolic nu a reuşit să găsească o biserică potrivită pentru a-l primi pe Papa Francisc, aflat în prima vizită a unui suveran pontif în Irak.
În total, 14 biserici din provincia Ninive (nord), a cărei capitală este Mosul, au fost distruse, inclusiv şapte datând din secolele V, VI şi VII. În aceste condiţii, o scenă a fost construită pe ruinele a patru biserici - printre care biserica Al-Tahira, cu o vechime de peste 1.000 de ani - pentru ca papa să se poată adresa micii mulţimi venite să-l întâmpine.
După oprirea de la Mosul, Papa Francisc a sosit duminică la Qaraqosh, o localitate cu o istorie milenară, unde s-a întâlnit cu credincioşii în biserica Al-Tahira, renovată pentru această ocazie după ce a fost arsă din temelii de jihadişti în 2014.
Convoiul său a fost întâmpinat cu urale de creştinii care s-au întors aici după trei ani de ocupaţie jihadistă. Papa va rosti alături de ei rugăciunea Angelus.