Papa Francisc își continuă vizita istorică în Irak, cu o slujbă într-o biserică devastată de ISIS
Papa Francisc își continuă vizita istorică în Irak. Sfântul Părinte va oficia slujba de duminică într-o biserică devastată de ISIS, în orașul Mosul.
Sâmbătă, papa a fost primit de marele ayatolah Ali Sistani, cea mai înaltă autoritate religioasă pentru milioane de musulmani șiiți.
Suveranul Pontif și-a încheiat ziua într-o catedrală din Baghdad, unde a oficiat Liturghia.
Papa Francisc a oficiat prima slujbă în Irak, în catedrala Caldeană din Bagdad, în fața câtorva sute de oameni dornici să îl vadă și să îl asculte pe suveranul pontif. Printre ei s-a numărat și președintele irakian, alături de soție. Divină Liturghie a fost oficiată și în arabă, după tradiția bisericii catolice orientale.
Papa le-a reamintit credincioșilor de rit caldeean din Irak unul dintre principiile esențiale ale credinței catolice: că cei care sunt persecutați sunt binecuvântați.
Suveranul pontif a fost întâmpinat cu emoție de credincioși, și s-a oprit să îi salute, în ciuda riscurilor uriașe pentru siguranța sa.
Papa argentinian, în vârstă de 84 de ani, a întins mâna islamului șiit, vizitându-l pe marele ayatolah Ali Sistani - clericul de 90 de ani, care nu apare niciodată în public.
Papa a sosit într-o limuzină blindată la reședința modestă a ayatolahului din orașul sfânt Najah, la 20 de kilometri sud de Bagdad. Au vorbit, în spatele ușilor închise, despre pace și oprirea violențelor - o reflectare a temelor voiajului papal de patru zile în Irak: pace, reconciliere și dialog între religii.
Întrevederea, care a durat cam o oră, a fost prima de acest fel între doi lideri spirituali de asemenea rang în lumea creștină, respectiv musulmană. De aceea este considerată istorică și cu un uriaș simbolism.
De la Najaf, papa a călătorit spre Ur, anticul sit arheologic, locul unde se crede că s-a născut Avraam, patriarhul celor trei religii monoteiste - islamul, creştinismul şi iudaismul. Într-o rugăciune ecumenică, papa a pledat pentru "respectarea libertăţii de conştiinţă şi libertăţii religioase".
Duminică, papa Francisc va merge în Mosul, al doilea oraș ca mărime din Irak, distrus aproape în totalitate în urmă cu patru ani, în timpul ciocnirilor dintre forțele guvernamentale și gruparea teroristă ISIS. Suveranul pontif va oficia slujbă într-o biserică devastată, în fața a câteva sute de credincioși creștini.