Moment pentru istorie. Papa Francisc s-a întâlnit cu marele ayatollah șiit Ali al-Sistani
Marele ayatollah Ali al-Sistani, cea mai înaltă autoritate religioasă pentru majoritatea musulmanilor şiiţi din Irak şi din lume, l-a primit sâmbătă pe Papa Francisc, liderul a 1,3 miliarde de catolici la nivel mondial, în oraşul şiit Najaf.
Al-Sistani, în vârstă de 90 de ani, i-a transmis suveranului pontif, în vârstă de 84 de ani, "preocuparea cu privire la faptul că cetăţenii creştini trebuie să trăiască, la fel ca toţi irakienii, în securitate şi pace, şi să aibă toate drepturile constituţionale", potrivit unui comunicat al biroului ayatollahului irakian.
Conform documentului menţionat, marele ayatollah din Najaf a insistat asupra rolului desfăşurat de autoritatea religioasă în "protejarea tuturor acelora care au suferit nedreptăţi şi pagube în ultimii ani, în special în perioada în care teroriştii au capturat zone ample în mai multe provincii irakiene, unde au comis acte criminale".
Al-Sistani făcea astfel aluzie la perioada cuprinsă între anii 2014 şi 2017, când gruparea jihadistă sunnită Stat Islamic a ocupat mari porţiuni din Irak şi a fost foarte aproape de a ajunge până la porţile capitalei Bagdad.
Papa Francisc denunţă ''terorismul care abuzează de religie''
În cea de-a doua zi a vizitei sale istorice în Irak, stat devastat în 2014 de gruparea jihadistă Stat Islamic, papa Francisc a denunţat ''terorismul care abuzează de religie'', cu prilejul unei rugăciuni ecumenice la Ur, considerat, potrivit tradiţiei, locul naşterii patriarhului biblic Abraham, relatează AFP.
''Ostilitatea, extremismul şi violenţa (...) sunt trădări ale religiei. Iar noi, credincioşii, nu putem rămâne tăcuţi atunci când terorismul abuzează de religie. Din contră, nouă ne revine sarcina de a risipi în mod clar neînţelegerile'', a declarat sâmbătă suveranul pontif în faţa demnitarilor musulmani, yazidi, zoroastrieni şi sabeeni.
Suveranul pontif a pledat din nou sâmbătă ca ''libertatea de conştiinţă şi libertate religioasă să fie respectate şi recunoscute pretutindeni''.
''Sunt drepturi fundamentale pentru că îi oferă omului libertatea de a contempla Cerul care l-a creat'', a adăugat suveranul pontif, aflat într-o ţară musulmană unde creştinii - 1% din populaţie - se declară deseori victime ale discriminărilor. Papa Francisc a lansat un mesaj similar şi cu prilejul vizitei sale din 2019 în Maroc, o altă ţară musulmană.
Trebuie ''parcurs drumul de la conflict la unitate'' în ''întreg Orientul Mijlociu'' şi ''în special în Siria, martirizată'', a mai pledat papa Francisc, potrivit AFP.
Cu o zi în urmă, adresându-se autorităţilor din Bagdad, papa a menţionat Siria unde, conflictul complex declanşat în urmă cu 10 ani după degenerarea unei revolte populară s-a soldat cu peste 387.000 de morţi. Negocierile, desfăşurate sub egida ONU, nu au înregistrat niciun progres până în prezent.
Intâlnire istorică la Najaf
Marele ayatollah l-a întâmpinat pe papă la locuinţa sa din Najaf, sediul clerului şiit din Irak, în cea de-a doua zi a vizitei suveranului pontif în Irak, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Este pentru prima dată în istorie când are loc o astfel de întâlnire între un şef al Bisericii Catolice şi un lider al islamului şiit, papa Francisc fiind și primul Suveran Pontif care ajunge pe acest teritoriu.
Nici presa, nici alţi invitaţi nu au fost autorizaţi să asiste la acest dialog inedit. Marele ayatollah şiit a acceptat să aibă o întrevedere cu papa Francisc, 84 de ani, cu condiţia ca la întâlnire să nu fie prezentă niciun om politic irakian.
Marele ayatollah Ali al-Sistani este cea mai înaltă autoritate pentru majoritatea celor 200 de milioane de musulmani şiiţi din întreaga lume - minoritari în rândul celor 1,8 miliarde de musulmani. Unicul său rival religios este ghidul suprem iranian, marele ayatollah Ali Khamenei.
De naţionalitate iraniană, marele ayatollah al-Sistani se prezintă de decenii drept garantul independenţei Irakului şi conduce o şcoală teologică ce pledează pentru retragerea clericilor din politică - unde ar trebui să ofere doar consiliere - spre deosebire de şcoala din Qom, în Iran.
Pe stadionul din Erbil va fi oficiată dumincă o slujbă, în fața a 10.000 de oameni. Suveranul Pontif le-a transmis irakienilor că vine în țara lor ca un "pelerin al păcii", numind acest popor "o familie unică de musulmani, evrei şi creştini".
Cum este transportat papa în Irak
Potrivit unor surse ale securităţii preşedinţiei irakiene, maşina cu care a fost adus papa de la aeroport la palatul prezidenţial din Bagdad, pentru a se întâlni cu preşedintele ţării, kurdul Barham Salih, a fost un "BMW i750" special" blindat.
Papa a călătorit de la aeroport escortat de mai multe maşini ale forţelor de securitate ale ţării.
În timpul traseului, sute de persoane s-au adunat la marginea trotuarelor pentru a saluta cortegiul în care călătorea pontiful argentinian.