Moment pentru istorie. Papa Francisc s-a întâlnit cu marele ayatollah șiit Ali al-Sistani

×
Codul embed a fost copiat

Marele ayatollah Ali al-Sistani, cea mai înaltă autoritate religioasă pentru majoritatea musulmanilor şiiţi din Irak şi din lume, l-a primit sâmbătă pe Papa Francisc, liderul a 1,3 miliarde de catolici la nivel mondial, în oraşul şiit Najaf.

Al-Sistani, în vârstă de 90 de ani, i-a transmis suveranului pontif, în vârstă de 84 de ani, "preocuparea cu privire la faptul că cetăţenii creştini trebuie să trăiască, la fel ca toţi irakienii, în securitate şi pace, şi să aibă toate drepturile constituţionale", potrivit unui comunicat al biroului ayatollahului irakian.

Conform documentului menţionat, marele ayatollah din Najaf a insistat asupra rolului desfăşurat de autoritatea religioasă în "protejarea tuturor acelora care au suferit nedreptăţi şi pagube în ultimii ani, în special în perioada în care teroriştii au capturat zone ample în mai multe provincii irakiene, unde au comis acte criminale".

Al-Sistani făcea astfel aluzie la perioada cuprinsă între anii 2014 şi 2017, când gruparea jihadistă sunnită Stat Islamic a ocupat mari porţiuni din Irak şi a fost foarte aproape de a ajunge până la porţile capitalei Bagdad.

Papa Francisc denunţă ''terorismul care abuzează de religie''

 

Citește și
Papa Francisc
Papa Francisc face o vizită istorică în Irak. Este primul Suveran Pontif care ajunge în țara musulmană
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

În cea de-a doua zi a vizitei sale istorice în Irak, stat devastat în 2014 de gruparea jihadistă Stat Islamic, papa Francisc a denunţat ''terorismul care abuzează de religie'', cu prilejul unei rugăciuni ecumenice la Ur, considerat, potrivit tradiţiei, locul naşterii patriarhului biblic Abraham, relatează AFP.

''Ostilitatea, extremismul şi violenţa (...) sunt trădări ale religiei. Iar noi, credincioşii, nu putem rămâne tăcuţi atunci când terorismul abuzează de religie. Din contră, nouă ne revine sarcina de a risipi în mod clar neînţelegerile'', a declarat sâmbătă suveranul pontif în faţa demnitarilor musulmani, yazidi, zoroastrieni şi sabeeni.

Suveranul pontif a pledat din nou sâmbătă ca ''libertatea de conştiinţă şi libertate religioasă să fie respectate şi recunoscute pretutindeni''.

''Sunt drepturi fundamentale pentru că îi oferă omului libertatea de a contempla Cerul care l-a creat'', a adăugat suveranul pontif, aflat într-o ţară musulmană unde creştinii - 1% din populaţie - se declară deseori victime ale discriminărilor. Papa Francisc a lansat un mesaj similar şi cu prilejul vizitei sale din 2019 în Maroc, o altă ţară musulmană.

Trebuie ''parcurs drumul de la conflict la unitate'' în ''întreg Orientul Mijlociu'' şi ''în special în Siria, martirizată'', a mai pledat papa Francisc, potrivit AFP.

Cu o zi în urmă, adresându-se autorităţilor din Bagdad, papa a menţionat Siria unde, conflictul complex declanşat în urmă cu 10 ani după degenerarea unei revolte populară s-a soldat cu peste 387.000 de morţi. Negocierile, desfăşurate sub egida ONU, nu au înregistrat niciun progres până în prezent.

Intâlnire istorică la Najaf

 

Marele ayatollah l-a întâmpinat pe papă la locuinţa sa din Najaf, sediul clerului şiit din Irak, în cea de-a doua zi a vizitei suveranului pontif în Irak, relatează Agerpres, care citează Reuters.

Este pentru prima dată în istorie când are loc o astfel de întâlnire între un şef al Bisericii Catolice şi un lider al islamului şiit, papa Francisc fiind și primul Suveran Pontif care ajunge pe acest teritoriu.

Nici presa, nici alţi invitaţi nu au fost autorizaţi să asiste la acest dialog inedit. Marele ayatollah şiit a acceptat să aibă o întrevedere cu papa Francisc, 84 de ani, cu condiţia ca la întâlnire să nu fie prezentă niciun om politic irakian.

Marele ayatollah Ali al-Sistani este cea mai înaltă autoritate pentru majoritatea celor 200 de milioane de musulmani şiiţi din întreaga lume - minoritari în rândul celor 1,8 miliarde de musulmani. Unicul său rival religios este ghidul suprem iranian, marele ayatollah Ali Khamenei.

De naţionalitate iraniană, marele ayatollah al-Sistani se prezintă de decenii drept garantul independenţei Irakului şi conduce o şcoală teologică ce pledează pentru retragerea clericilor din politică - unde ar trebui să ofere doar consiliere - spre deosebire de şcoala din Qom, în Iran.

Pe stadionul din Erbil va fi oficiată dumincă o slujbă, în fața a 10.000 de oameni. Suveranul Pontif le-a transmis irakienilor că vine în țara lor ca un "pelerin al păcii", numind acest popor "o familie unică de musulmani, evrei şi creştini".

Cum este transportat papa în Irak

 

Potrivit unor surse ale securităţii preşedinţiei irakiene, maşina cu care a fost adus papa de la aeroport la palatul prezidenţial din Bagdad, pentru a se întâlni cu preşedintele ţării, kurdul Barham Salih, a fost un "BMW i750" special" blindat.

Papa a călătorit de la aeroport escortat de mai multe maşini ale forţelor de securitate ale ţării.

În timpul traseului, sute de persoane s-au adunat la marginea trotuarelor pentru a saluta cortegiul în care călătorea pontiful argentinian.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Cum arată mașina blindată cu care se deplasează Papa Francisc în Irak. GALERIE FOTO
Cum arată mașina blindată cu care se deplasează Papa Francisc în Irak. GALERIE FOTO

Papa Francisc foloseşte din motive de securitate o maşină blindată pentru deplasările sale în Irak, ceea ce nu obişnuieşte să facă în călătoriile sale apostolice când are la dispoziţie vehicule utilitare locale sau celebrul "papamobil", relatează EFE.

Papa Francisc face o vizită istorică în Irak. Este primul Suveran Pontif care ajunge în țara musulmană
Papa Francisc face o vizită istorică în Irak. Este primul Suveran Pontif care ajunge în țara musulmană

Papa Francisc a început vineri o vizită istorică în Irak, țară predominant musulmană. Este primul Suveran Pontif care ajunge pe acest teritoriu.

Papa Francisc va face o vizită istorică în Irak. Fostul suveran pontif Benedict al XVI-lea consideră „periculoasă
Papa Francisc va face o vizită istorică în Irak. Fostul suveran pontif Benedict al XVI-lea consideră „periculoasă" călătoria

Pentru prima dată în istorie, un papă se va afla de vineri în Irak pentru a încuraja fragila minoritate creştină să reziste, în pofida conflictului sângeros şi a vicisitudinii vieţii şi pentru a întinde mâna islamului şiit, relatează luni AFP.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.