Imagini de groaza din Mexic. Bilantul furtunilor a ajuns la 97 de morti si 58 de disparuti
Uraganul Manuel a atins uscatul joi dimineata pe coasta de nord-vest a Mexicului, unde alte doua furtuni au provocat 97 de morti si 58 de disparuti in ultimele zile, a anuntat Serviciul national de meteorologie (SMN), citat de AFP.
Guvernul din Sinaloa a ordonat inchiderea scolilor si evacuarea satului de pescari Yameto, inainte de sosirea uraganului.
Pe cand era doar furtuna tropicala, Manuel a atins deja sud-vestul Mexicului duminica, simultan cu furtuna Ingrid pe coasta de est a tarii, provocand ploi torentiale, alunecari de teren si inundatii in mare parte a tarii.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
In localitatea La Pintada (statul Guerrero) in sudul Mexicului, unde presedintele mexican Enrique Pena Nieto a anuntat disparitia a 58 de persoane intr-o masiva alunecare de teren intervenita luni seara, salvatorii nu au reusit inca sa ajunga la fata locului.
"Nu exista posibilitatea de a incepe lucrarile de salvare in La Pintada", a declarat joi ministrul de Interne, Miguel Angel Osorio Chong. in acest mic sat de aproximativ 400 de locuitori "continua sa ploua si daca intervenim, exista riscul prabusirii a jumatate din deal", a declarat acesta pentru postul de radio MVS.
Ediberto Tabarez, primar al localitatii Atoyac de Alvarez, municipalitatea de care tine comuna La Pintada, a declarat pentru AFP ca cel putin 15 corpuri au fost gasite dupa distrugerea a peste 20 de case. Insa guvernul nu a putut sa confirme pentru moment aceasta informatie si a declarat ca dispune pentru moment doar de marturii care raporteaza cinci morti recuperati de la fata locului.
Supravietuitorii adusi miercuri cu elicopterul la Acapulco au povestit ca un zgomot comparabil cu cel al unei bombe a precedat avalansa enorma de noroi care a ingropat case, biserica si scoala acestei mici comunitati sarace din munti, dedicata plantatiilor de cafea.
"Peste jumatate din La Pintada s-a prabusit, au mai ramas doar cateva case in picioare", a povestit Maria Carmen Catalan, in varsta de 27 de ani.
Primele echipe de salvare au sosit cu elicopterul si au reusit sa evacueze 337 de persoane, prioritate avand femeile, copiii si bolnavii, a declarat Osorio Chong. Joi dimineata la fata locului se mai aflau 45 de barbati si cativa salvatori.
Conform Centrului pentru Drepturile Omului din regiunea muntoasa, o asociatie din statul Guerrero, "sute de comunitati indigene nu pot comunica din cauza conditiilor meteorologice". Aceasta a mentionat mai multe alte sate din Guerrero unde ar fi adulti si copii morti din cauza intemperiilor.
Conform asociatiei, autoritatile statului nu "primesc atentie suficienta din partea instantelor guvernamentale" si denunta absenta coordonarii intre autoritatile nationale, regionale si municipale. Osorio Chong a raspuns acestor critici asigurand ca guvernul va "vedea daca ceea ce ni s-a spus este adevarat". insa a subliniat ca "in anumite comunitati nu putem ajunge nici pe calea aerului, nici pe cale terestra".
Acesta a precizat ca "16 elicoptere se deplaseaza in comunitati si municipalitati cu alimente, insa unele transmit ca nu pot ateriza" din cauza ploilor continue.
La Acapulco, portul turistic al statului Guerrero, nu se mai poate pleca pe cale terestra. Evacuarea turistilor blocati continua fara oprire pe cale aeriana.
Conform lui Osorio Chong, aproximativ 11.500 de turisti, din cei 40.000 blocati in statiunea balneara din weekend, au putut fi transportati la Mexico.