Mesajul autoritatilor pentru romanii care isi fac vacanta in Mexic. De ce ar putea fi lasati la vama


Ultimul update: Duminica 22 Septembrie 2013 07:03
Data publicarii: Joi 19 Septembrie 2013 19:45
Categorie: Stiri actuale

Mesaj important pentru toti romanii care vor sa calatoreasca in Mexic. Puteti avea nesansa sa fiti opriti la aeroport si trimisi inapoi.

Anumiti calatori sunt verificati de Serviciul mexican de imigrari care le poate interzice intrarea in tara, asa cum s-a intamplat recent cu 8 cupluri de romani. Ambasadorul Mexicului in Romania ne-a explicat astazi ca tara sa a luat masuri suplimentare de siguranta pentru ca imigrantii ilegali sunt tot mai multi.

Plaje cu nisip alb si fin, palmieri si soare. Acesta este paradisul la care visau mai multe cupluri de tineri romani. Unii l-au ales pentru luna de miere. Dar vacanta lor s-a oprit brusc la sosirea pe aeroportul din Cancun, Mexic.

"Politia mexicana avea o lista cu numele noastre si ne-a oprit pe noi. Ne-au cerut paspoarele, ne-au bagat intr-o camera si dupa vreo ora am inceput sa ne agitam. Ne-au spus: nu puteti sa intrati in tara, trebuie sa va intoarceti. Guvernul vostru va vrea inapoi", povesteste Catalin Debu, pagubit.

Debusolati, oamenii au cerut ajutorul autoritatilor romane din Mexic. "Trimiteti dumneavoastra un mail", a fost raspunsul primit.

"Consulatul roman nici nu ne-au bagat in seama, au zis ca daca avem nevoie de ajutorul consului sa trimitem un mail", a spus Ioana Grama, pagubita.

"Am sunat la consulat si ni s-a spus ca nu ne poate ajuta cu nimic, sa ne imbarcam in avion si sa venim acasa" a povestit Ciprian Parfeni, pagubit.

Romanii au incercat sa explice ca au toate documentele in regula - vouchere de cazare, asigurari, bilete dus intors si pasapoarte valabile.

Degeaba, agentii mexicani de la imigrari nu i-au crezut ca sunt simpli turisti. Furiosi, au facut cale intoarsa spre casa. Astazi au ajuns la ambasada Mexicului din Bucuresti pentru a cere explicatii. Acolo au gasit si alti romani care traisera acelasi cosmar.

"In alte cazuri, nu au putut face dovada situatiei finaciare care sa le permita sa stea acolo. Trebuie sa dovedesti ca ai un loc de munca, suficienti bani si ca ai motive sa te intorci in tara ta", spune Augustin Gutierrez Canet, ambasadorul Mexicului in Romania.

Ministerul roman de externe nu a comentat atitudinea angajatilor pe care ii are in Mexic. Dar a confirmat ca astfel de cazuri sunt tot mai dese si a cerut clarificari autoritatilor mexicane.

Potrivit MAE, "politia de frontiera din Mexic supune, de regula, cetatenii straini unor interviuri pentru a stabili concordanta dintre declaratiile lor si scopul real al calatoriei. In caz contrar, politia de frontiera le poate refuza intrarea in Mexic".

Adica daca raspunsurile turistilor chestionati nu sunt pe placul celor ce-i interogheaza, acestia sunt invitati sa plece acasa.

Cu toate acestea, in explicatiile primite de autoritatile romane, "partea mexicana a invocat probleme individuale si si-a exprimat dorinta ca Mexicul sa ramana o destinatie de vacanta predilecta pentru turistii romani."

Situatie meteorologica fara precedent in Mexic in ultimii 55 de ani. Furtunile au ucis 80 de oameni
Turistii din Acapulco, disperati sa plece din calea apelor. O furtuna si un uragan au lovit Mexicul
VIDEO PROTVPLUS.RO