Imaginea haosului pe strazile din Paris chiar in timpul UEFA EURO: munti de gunoaie, trenuri si avioane anulate, proteste
Munti de gunoaie, trenuri si avioane anulate, proteste de strada - aceasta este imaginea Parisului in niste zile in care ar fi trebuit sa straluceasca, pentru ca organizeaza cel mai important eveniment fotbalistic al anului.
In realitate, sindicalistii profita de faptul ca Franta este vulnerabila si incearca sa obtina cat mai mult de la autoritati, cu riscul de a afecta teribil imaginea tarii lor. Duminica, inclusiv pilotii de Air France au declansat o greva. Turistii care vor sa ajunga la UEFA EURO 2016, sunt afectati direct.
Paris, duminica dimineata. La doi pasi de cel mai vizitat obiectiv cultural al Frantei, Catedrala Notre-Dame, pe strazi zac mormane de resturi. Greva gunoierilor dureaza de aproape o saptamana, iar situatia este deja critica.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acesta este peisajul pe mai multe strazi din Paris, chiar in timpul campionatului european, cand in capitala Frantei vin turisti din toate colturile Europei. Gunoierii refuza de cateva zile incoace sa colecteze gunoiul, iar mirosul a devenit insuportabil.
Totul face parte dintr-un val de proteste declansat in Franta, dupa ce a fost initiat un proiect de lege a muncii, care, printre altele, le-ar permite angajatorilor sa concedieze oamenii mai usor. Alaturi de gunoieri sunt si feroviarii, astfel ca numeroase trenuri au fost anulate.
Ce se intampla mai exact in Paris ne explica Andreea, o tanara stabilita de 6 ani aici: "Este haos. Totul a inceput de la un proiect de lege a muncii, dar acum, de fapt, fiecare a inceput sa ceara ce vrea. Si profita de faptul ca e campionatul european ca sa forteze autoritatile. "
Cei mai multi dintre parizieni nu sunt de acord cu greva, pentru ca au de suferit in mod direct.
Localnic: "Francezii sunt deja iritati pentru ca nu e normal ce se intampla. In zilele de lucru toata lumea se inghesuie la metrou, nu mai circula trenurile. Stam cu gunoaiele in strada"
In Franta grevele sunt o traditie veche de zeci de ani, desi doar 11 la suta dintre angajati fac parte din sindicate.
Jim Bittermann, corespondent CNN: "In ciuda aparentelor, sindicatele franceze nu sunt atat de puternice numeric. Diferenta dinte Franta si alte tari este ca sindicalistii pot fi gasiti in domenii critice: transport, energie si altele similare. Daca decid sa intre in greva, pot provoca multa suferinta foarte repede."
Pentru ca lucrurile sa fie si mai complicate, duminica, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a informat cetatenii romani, ca au intrat in greva si pilotii de la Air France, astfel ca timpul de asteptare pe aeroporturi ar putea creste. Dintre cursele pe distante medii, cum ar fi Bucuresti - Paris, vor mai fi efectuate doar 70%, iar situatia ar putea dura pana pe 16 iunie, cel putin.
Toate acestea arunca o umbra asupra Parisului romantic de altadata, bantuit acum si de teama de atentate.
Andreea: "Nimic nu mai e la fel dua atentatele de la Charlie si mai ales cele din noiembrie. Exista un conflict de generatii intre cei de origine musulmana, iar francezii au inceput sa se simta vinovati pentru ceea ce au facut in istorie cu colonizarea. Inca exista teama"
130 de oameni au murit in atacurile din 13 noiembrie, iar de atunci, stazile orasului sunt impanzite de politisti, jandarmi, sau soldati.