Hrană pentru animale de companie pe bază de insecte – ultimul produs al birocrației europene

Hrană pe bază de insecte pentru animale de companie nu a fost niciodată „Planul A” – este mai degrabă o soluție de avarie pentru ca producătorii de insecte să supraviețuiască.
Aceștia dau vina pe birocrația Uniunii Europene.
„Mă trezesc în fiecare dimineață pentru pești, nu pentru a hrăni animalele de companie,” spune Sébastien Crépieux, directorul general al companiei Invers, un producător francez de insecte din regiunea Auvergne-Rhône-Alpes, care crește viermi de făină în cooperare cu fermieri locali.
El explică faptul că majoritatea producătorilor de insecte au pornit cu intenția de a înlocui proteina din făina de pește – folosită pentru hrănirea peștilor de crescătorie – cu o sursă mai sustenabilă, precum insectele. Făina de pește este de obicei produsă din resturi de pește și pești mici precum anșoa sau sardine, contribuind astfel la supraexploatare și la pierderea biodiversității, scrie Politico.
În 2017, Comisia Europeană a aprobat utilizarea proteinelor din insecte în hrana pentru acvacultură, ca soluție pentru această problemă. În 2022, a permis și utilizarea insectelor în hrana pentru porci și păsări. Pentru mulți din industrie, aceasta a fost o evoluție majoră.
„Toți ne-am dezvoltat pe baza acestui concept”, spune Crépieux. „Dar, din păcate, Comisia nu a interzis făina de pește, așa că încă concurăm cu o resursă prelevată liber din ocean la un preț foarte scăzut. Importurile de făină de pește în Europa trebuie controlate – chiar distrugem oceanul.”
Potrivit raportului din 2024 al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU, aproximativ 10% dintre populațiile de pește erau pescuite la niveluri nesustenabile în anii 1970. În 2021, procentul aproape că s-a cvadruplat, ajungând la 37,7%.
Noile reguli ambițioase ale UE privind monitorizarea pescuitului, intrate în vigoare în ianuarie 2024, au introdus sisteme electronice de urmărire pentru vasele de pescuit și sancțiuni minime pentru încălcarea politicii comune în domeniu – dar nu au inclus limite pentru cantitatea de pești furajeri care poate fi transformată în făină de pește.
Aici intervine hrana pentru animale de companie pe bază de insecte.
„Dacă ar fi trebuit să concurăm vânzând producția noastră ca hrană pentru pești, am fi fost deja falimentari”, afirmă Crépieux.
De aceea, el și alți producători și-au îndreptat atenția către hrana pentru animale de companie.
Hrănirea animalelor de companie cu insecte
Hrana pentru animale de companie pe bază de insecte – promovată ca fiind hipoalergenică și mai sustenabilă – rămâne un produs de nișă, preferat mai ales de entuziaști convinși. Hrana tradițională, pe bază de carne, subproduse vegetale sau cereale, domină în continuare peste 99,5% din piață.
Potrivit lui Crépieux, acest tip de hrană nu va deveni vreodată mainstream decât dacă marii jucători din industrie, precum Purina sau Acana, o vor adopta.