Poliţia din Hong Kong a arestat 300 de protestatari după intrarea în vigoare a noii legi a securităţii

Ultima actualizare: 02-07-2020 14:23
Hong Kong face prima arestare în baza noii legi a securității naționale. Cum a reacționat UE
Getty

Poliţia din Hong Kong a arestat miercuri peste 300 de protestatari din rândul celor ieşiţi în stradă împotriva noii legi a securităţii naţionale, impuse de China, relatează dpa.

Doar nouă persoane au fost arestate pentru încălcarea noului act normativ, susţine poliţia, fără a da detalii. Alte contravenţii constatate au fost adunarea ilegală, dezordinea publică şi nerespectarea legislaţiei rutiere.

Un protestatar a intrat cu motocicleta în poliţişti - una din multele scene haotice în cartierul comercial Causeway Bay. Forţele de ordine au folosit un tun cu apă, grenade cu gaze lacrimogene şi spray iritant pentru a împrăştia manifestanţii.

Înainte de a trece la arestări, poliţiştii au ridicat steaguri violet pentru a avertiza protestatarii că pot fi arestaţi pentru secesiune, conform noii legi, dacă nu îşi încetează imediat activitatea. Unul din demonstranţii arestaţi afişase sloganul 'Independenţa Hong Kong', infracţiune pentru care acum riscă o pedeapsă mare cu închisoarea.

Protestele declanşate de legea impusă de la Beijing au loc cu ocazia împlinirii a 23 de ani de la retrocedarea către China a fostei colonii britanice Hong Kong.

Carrie Lam, şefa executivă a teritoriului, şi alţi oficiali guvernamentali au prezentat miercuri, într-o conferinţă de presă, detalii din noua lege intrată în vigoare în aceeaşi zi. Lam s-a declarat satisfăcută şi de legea imnului naţional, care pedepseşte lipsa de respect faţă de simbolul patriotic respectiv. Ea a susţinut că, în ciuda temerilor, legislaţia asigură drepturile cetăţenilor din Hong Kong. 'Cred în continuare că marea majoritate este formată din cetăţeni care respectă legea, care vor stabilitate şi prosperitate. Scopul acestei legi este să descurajeze, nu doar să pedepsească, a declarat ea.

Secretarul pentru securitate John Lee a transmis că vrea să se asigure că populaţia cunoaşte gravitatea infracţiunilor şi că toată lumea ia legea în serios. 'Vă rugăm nu încercaţi să ne testaţi limita', a avertizat el.

Poliţia a anunţat că va desfăşura între 3.000 şi 5.000 de agenţi în vederea tulburărilor posibile miercuri.

Frontul pentru Drepturile Civile ale Omului, grupul care a organizat anul trecut cele mai mari marşuri de protest din Hong Kong, a promis că va organiza o demonstraţie, deşi nu a primit aprobare.

Legea securităţii naţionale pedepseşte activităţile secesioniste, subversive şi teroriste şi complicitatea cu forţele străine din Hong Kong. Criticii acuză crearea unui instrument de reprimare a disidenţei în metropola financiară. Pentru 'infracţiunile grave' se prevede chiar închisoarea pe viaţă sau pe termen fix, nu mai mic de zece ani. Pentru abateri mai mici, cum ar fi fluturatul drapelelor, scandarea de sloganuri sau afişarea de bannere, pedepsele cu închisoarea sunt de la trei la zece ani. Până acum, locuitorii din Hong Kong au beneficiat de mai multe libertăţi decât cei din China continentală.

Legea a fost publicată marţi seara într-o anexă a Legii Fundamentale a Hong Kongului, după ce a fost aprobată în unanimitate, la finalul unei deliberări de trei zile, în Comitetul Permanent al Congresului Naţional al Poporului (parlamentul Chinei).

Există temeri că noua lege va submina şi mai mult autonomia promisă Hong Kongului conform principiului 'o ţară, două sisteme' convenit de China cu Regatul Unit pentru a garanta anumite libertăţi în fosta colonie până în 2047.

 

Ce prevede noua lege

 

Promulgată marţi de preşedintele chinez Xi Jinping după adoptarea ei de către Comitetul permanent al parlamentului, legea vizează sancţionarea a patru tipuri de infracţiuni: activităţile subversive, secesiunea, terorismul şi complicitatea cu forţe străine.

Textul mai prevede că atingerile ”grave” la adresa securităţii sunt de competenţa justiţiei chineze şi că infracţiunile în cauză se pedepsesc cu detenţie pe viaţă.

Criticii acuză că este vorba despre o tentativă de reprimare a opoziţiei în Hong Kong.

Legea a fost condamnată de 27 de state din Consiliul Drepturilor Omului al ONU, printre care Franţa, Germania, Japonia şi Marea Britanie, în timp ce SUA au ameninţat China cu represalii, promiţând că ”nu vor rămâne cu braţele încrucişate”.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO