Hodorkovski, unul dintre marii rivali ai lui Putin, a fost eliberat din inchisoare, anunta Interfax

Mihail Hodorkovski

Fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, un critic al Kremlinului, a fost eliberat vineri din inchisoarea in care era incarcerat, dupa ce a fost gratiat de catre presedintele rus Vladimir Putin, potrivit agentiei Interfax, citata de AFP.

"Catre ora (locala) 12.20 (10.20, ora Romaniei), Mihail Hodorkovski a parasit inchisoarea", a declarat o sursa neprecizata pentru agentie.

Conducerea regionala a Administratiei penitenciare nu a confirmat aceasta informatie.

Mihail Hodorkovski, fostul patron al odinioara infloritorului grup petrolier Iukos, unul dintre oligarhii si miliardarii cei mai influenti din Rusia, devenit cel mai cunoscut detinut din tara dupa ce l-a infruntat pe Vladimir Putin, a fost eliberat vineri dupa zece ani de detentie, relateaza AFP.

Kremlinul a anuntat vineri intr-un comunicat ca presedintele rus l-a gratiat, iar agentia Interfax scria ca a fost eliberat deja din inchisoare.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Presedintele rus a anuntat joi, in pofida oricarei asteptari, ca Hodorkovski, eliberabil in august 2014, i-a adresat o cerere de gratiere din motive umanitare, mama acestuia fiind bolnava. Hodorkovski a cerut gratierea lui Vladimir Putin sub presiunea serviciilor secrete, scria cotidianul Kommersant in editia de vineri.

Fostul magnat refuzase totusi, pana in prezent, sa scrie o cerere de gratiere si sa isi recunoasca, astfel, vina.

Considerat pentru o perioada cel mai bogat si totodata cel mai influent om din Rusia, el a fost condamnat in 2005 la opt ani de detentie pentru "escrocherie si frauda fiscala", o pedeapsa majorata la 14 ani dupa un al doilea proces, in 2010, pentru "furt de petrol si spalarea" sumei de 23,5 miliarde de dolari.

Unii activisti in domeniul drepturilor omului si numerosi observatori straini considera ca Hodorkovski, in varsta de 50 de ani, a fost victima unei reglari de conturi organizate de catre Vladimir Putin. Condamnat pentru ca si-a afisat independenta si ambitiile politice, el a devenit simbolul derivei autoritariste a Rusiei.

Tanar comunist si ministru

Insa, in opinia lui Vladimir Putin, Mihail Hodorkovski este un escroc. "Locul unui hot este la inchisoare", a repetat in multe randuri presedintele rus, subliniind ca "crimele" comise au fost "dovedite".

Putin l-a acuzat, de asemenea, ca are mainile patate de sange, comparandu-l totodata cu mafiotul Al Capone si cu verosul escroc american Bernard Madoff.

Cariera acestui barbat, care poarta ochelari si parul tuns foarte scurt, rezuma destinul oligarhilor rusi din anii '90. Acesti noi capitalisti au aparut in timpul presedintiei lui Boris Eltin si au pus mana pe sectoare intregi ale economiei, prin privatizari foarte controversate.

Provenind dintr-o familie modesta de ingineri, Mihail Hodorkovski studiaza chimia si economia, dupa care se lanseaza in afaceri. In perioada sovietica, este membru al Tineretului Comunist (Komsomol) si isi creeaza legaturi in cadrul instantelor partidului unic.

Inainte de prabusirea fostei Uniuni Sovietice (decembrie 1991), el fondeaza, la varsta de 26 de ani, Banca Menatep, care-i permite sa preia controlul, in conditii netransparente, asupra companiei Iukos. In plus, ocupa, pentru o scurta perioada de timp, postul de ministru al Energiei, in 1993.

La inceputul anilor 2000, Mihail Hodorkovski schimba strategia si devine cel mai important oligarh din Rusia care opteaza pentru un managemt de tip occidental, devenind un model pentru investitori.

Ia in calcul, in acest context, un parteneriat intre Iukos si gigantul american ExxonMobil, ajuta din punct de vedere financiar opozitia rusa si injecteaza milioane de dolari in programe de sustinere a societatii civile.

"Nu vreau sa mor in inchisoare"

Impulsionat de boomul de pe piata petroliera, Iukos devine numarul unu la nivelul sectorului in Rusia, iar Mihail Hodorkovski devine cel mai bogat om din tara, cu o avere estimata la aproximativ 15 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes.

La inceputul lui 2003, o intalnire la Kremlin intre aproximativ 20 de oligarhi si presedintele Putin se transforma intr-o adevarata furtuna.

Mihail Hodorkovski, singurul dintre participnatii la aceasta reuniune care nu purta cravata, indeamna la actiune impotriva coruptiei la varful statului si citeaza ca exemplu apropiati ai lui Putin.

Acesta din urma ii replica: "domnule Hodorkovski, sunteti sigur ca sunteti in regula cu fiscul?". "Absolut", ii raspunde Hodorkovski. "Ei, bine, vom vedea", spune Putin intr-o tacere glaciala.

Pe 25 octombrie 2003, Mihail Hodorkovski este arestat pe aeroportul din Novosibirsk (Siberia), unde avionul sau se oprise pentru o escala tehnica, este inculpat pentru escrocherie la scara mare si evaziune fiscala.

Dupa doua procese si peste zece ani petrecuti in urma gratiilor, el urma sa iasa din inchisoare in august 2014, dupa ispasirea pedepsei.

Presa rusa a evocat in ultimele luni posibilitatea unui al treilea proces, in urma difuzarii de catre televiziuni apropiate puterii a unor documentare care insinuau ca fostul oligarh ar fi responsabil de asasinarea, in 1998, a primarului unui orasel din Siberia de Vest.

In continuare sfidator, Mihail Hodorkovski a declarat, inainte sa fie condamnat a doua oara, "nu vreau sa mor in inchisoare, insa convingerile mele merita sa imi risc viata".
 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Zelenski trage un semnal de alarmă cu privire la un risc nuclear cu ocazia marcării a 38 de ani de la Cernobîl
Zelenski trage un semnal de alarmă cu privire la un risc nuclear cu ocazia marcării a 38 de ani de la Cernobîl

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a tras vineri un semnal de alarmă împotriva riscului unui incident nuclear din cauza ocupaţiei ruse a Centralei Nucleare Zaporojie, un avertisment cu ocazia marcării a 38 de ani de la catastrofa de la Cernobîl.

Veste uriașă pentru britanici. Regele Charles al III-lea își reia activitățile, starea sa este ”foarte încurajatoare”
Veste uriașă pentru britanici. Regele Charles al III-lea își reia activitățile, starea sa este ”foarte încurajatoare”

Regele Charles al III-lea își va relua peste câteva zile activitățile, în condițiile în care tratamentul împotriva cancerului a dat rezultate ”foarte încurajatoare”, iar medicii sunt ”optimiști” în ceea ce privește vindecarea suveranului britanic.  

Un jurnalist al ediţiei ruse a revistei Forbes, arestat pentru difuzarea de „informaţii false” despre armata rusă
Un jurnalist al ediţiei ruse a revistei Forbes, arestat pentru difuzarea de „informaţii false” despre armata rusă

Un jurnalist al ediţiei ruse a revistei Forbes, Serghei Mingazov, a fost arestat sub acuzaţii de răspândire de "informaţii false" despre armata rusă, respectiv despre cazul civililor ucişi în oraşul ucrainean Bucea.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.