Hillary Clinton, diagnosticata cu pneumonie. Cum ar putea profita Donald Trump de problemele de sanatate ale rivalei sale
Candidata democrata la Casa Alba, Hillary Clinton se afla sub presiune luni pentru a oferi explicatii in legatura cu starea sa de sanatate si cu incidentul de duminica ce a determinat echipa sa sa dezvaluie ca ea sufera de pneumonie.
Instalata la locuinta sa din Chappaqua, in apropiere de New York, ea si-a anulat duminica noapte o vizita pe care urma sa o efectueze luni si marti in California pentru strangere de fonduri si pentru a face campanie.
Duminica, ea a parasit ceremonia de omagiere a victimelor atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 la New York din cauza unei deshidratari puternice, potrivit medicului sau.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Un martor a filmat-o, din spate, in timp ce si-a pierdut echilibrul si s-a urcat in masina cu ajutorul a doua garzi de corp, o inregistrare video care a circulat mult pe internet, in special in media conservatoare. Dupa cateva ore, ea a aparut surazatoare, spunand ca se simte bine.
Dupa multe ore de tacere, echipa sa a transmis un comunicat al medicului personal al lui Hillary Clinton, Lisa Bardack, care a spus ca democrata s-a rehidratat, dar ca este sub tratament cu antibiotice din cauza unei pneumonii. Ea a primit acest diagnostic vineri, cu doua zile inainte de incident.
Donald Trump, 70 de ani, o acuza pe rivala sa, care se afla in fruntea sondajelor, de lipsa de energie si ca are nevoie constant sa se odihneasca.
Unii republicani insinueaza ca ea ar fi bolnava. Zvonurile au pornit de la accesele frecvente de tuse ale candidatei, puse pe seama unor alergii.
Duminica, zi de pauza in campania electorala, Donald Trump nu a facut niciun comentariu in legatura cu starea de sanatate a rivalei sale.
Republicanul ar putea totusi exploata incidentul cu Hillary Clinton care, vineri seara, la o receptie de strangere de fonduri, a spus ca jumatate dintre electorii lui Trump sunt 'jalnici', 'rasisti, sexisti, homofobi, xenofobi, islamofobi'.
Ea si-a exprimat sambata regretul pentru aceste afirmatii, insa prea tarziu pentru a aplana furia republicanilor.
Hillary Clinton s-a aratat mai transparenta decat adversarul sau in privinta starii de sanatate, insa informatiile sunt depasite, inevitabil pentru o persoana de 68 de ani.
Ea a publicat in iulie 2015 o scrisoare de doua pagini a doctorului Lisa Bardack. Acolo sunt descrise medicamentele pe care le ia, printre care anticoagulante si antihistaminice impotriva alergiilor de sezon. Ea sufera de asemenea de hipotiroidie.
Fosta sefa a diplomatiei a suferit de tromboza in 1998 si 2009, precum si o comotie cerebrala urmata de aparitia unui cheag de sange la creier in 2012, dupa o cadere cauzata de o deshidratare. Ea a vazut dublu timp de doua luni, potrivit medicului sau.
La 16 august in acest an, Lisa Bardack a declarat din nou: "Doamna Clinton este intr-o stare excelenta si apta sa isi exercite functia de presedinte al SUA".
In ceea ce-l priveste pe Trump, medicul acestuia, Harold Bornstein, a publicat in decembrie 2015 o scurta scrisoare in care se explica vag ca starea de sanatate a lui Trump este 'excelenta'.
Insa la 5 septembrie, intrebat despre publicarea dosarului sau medical complet, Donald Trump: "Acum ca mi-o cereti, o voi face".
Aparatorii lui Hillary Clinton subliniaza ca in ziua diagnosticarii sale cu pneumonie, ea a participat la doua receptii de strangere de fonduri, la o reuniune pe securitate nationala si la o conferinta de presa, dar si ca a acordat un interviu. Sambata ea a participat la o receptie de strangere de fonduri. Sustinatorii sai afirma ca toate acestea sunt probe ca sexagenara este o forta a naturii.
Unii reamintesc ca presedintele George H. W. Bush a vomitat pe prim-ministrul japonez in 1992, din cauza unei gastroenterite, si ca in 2002 George W. Bush si-a pierdut pentru scurt timp cunostinta dupa ce s-a inecat cu un covrig.
Insa, dincolo de precedente, intarzierea in comunicarea informatiilor ilustreaza lipsa de transparenta a ambelor campanii.
"Pot atesta ca americanii au nevoie de mult mai multe informatii medicale din partea celor doi candidati. La aceste varste, este posibil sa li se intample diverse lucruri", a scris vineri in Washington Post David Scheiner, medicul semnatar al buletinului de sanatate al lui Barack Obama in 2008.
Democrata urma sa plece luni dimineata pentru o deplasare de doua zile in statul California, care includea mai multe evenimente de campanie, precum strangeri de fonduri si un discurs pe economie. Din cauza problemelor de sanatate insa, deplasarea a fost anulata.
Doctorul candidatei democrate a explicat duminica noaptea ca aceasta a fost tratata in ultimele zile pentru pneumonie, o boala care a fortat-o sa paraseasca ceremonia de comemorare a victimelor atentatelor de la WTC.
Sursa: BBC
Etichete: SUA, alegeri, hillary clinton, pneumonie, barack obama,
Dată publicare:
12-09-2016 07:09