Hezbollah a lansat peste 150 de rachete spre Israel. Răspunsul statului evreu a fost devastator
Amenințarea unui război în Liban se conturează parcă tot mai mult. Armata israeliană a lovit, vineri, ținte din Beirut și ar fi eliminat un important comandant al Hezbollah, dar sunt cel puțin 8 victime.
Înainte, gruparea integristă lansase peste 150 de rachete spre Israel. Liderul organizației islamiste a promis pedepsirea Israelui după ce numeroase pagere și stații de emisie recepție folosite de militanții Hezbollah au explodat.
Joi după amiază, tocmai când era difuzat discursul liderului Hezbollah, avioanele isrealiene au survolat la joasă înălțime Beirutul, forțând bariera sonică. O acțiune de intimidare, menită să semene panică.
„Un act de război și un masacru”. Așa au fost catalogate de liderul Hezbollah exploziile dispozitivelor de comunicații - pagere și stații radio portabile, din ultimele zile, soldate cu aproape 40 de morți și trei mii de răniți.
Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah: „Nu există nicio îndoială că am suferit o lovitură de securitate şi umanitară majoră, fără precedent în istoria rezistenţei noastre şi probabil în întreaga istorie a conflictului cu Israelul, poate chiar fără precedent la nivel mondial.
Inamicul a încălcat, prin această operațiune, regulile, legile și liniile roșii. Din partea noastră va urma o pedeapsă teribilă și o răzbunare dreaptă”.
În atac au pierit sau au fost răniți numeroși militanți Hezbollah, dar și mulți civili, inclusiv doi copii ai unor islamiști.
Mii de militanți sunt în spital cu răni grave la ochi, la membre și la abdomen. Pentru mulți, recuperarea se anunță extrem de grea, și reprezintă o provocare pentru sistemul medical din Liban.
Ghassan Abu Sitta, chirurg: „Problema este că nu dispunem de suficient echipament medical pentru a oferi îngrijiri tuturor răniților. Și, mai grav, aceste răni necesită între cinci și 12 intervenții chirurgicale în următorii câțiva ani, pentru vindecare completă și reconstrucție”.
Pe de altă parte, în timp ce Israelul pare că mută războiul în sudul Libanului, Washingtonul și aliații sai fac apel la calm.
Antony Blinken, secretarul de stat american: „Prietenii SUA sunt uniți și cer o descaladare urgentă a situației, când vine vorba de Orientul Mijlociu, în general, și când vine vorba de Liban, în mod special”.
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Există o cale diplomatică. Este dificilă, dar este o cale pe care Franța, împreună cu toți partenerii săi, o favorizează pentru Liban. În mijlocul acestei confuzii și dureri, Franța este alături de voi (poporul libanez), pentru că războiul nu este inevitabil”.