Analiza Catalin Tanase: Cum au ajuns romanii sa lucreze langa cele mai mari focare de Ebola. Procedura in cazul infectarii
Amenintarea virusului ucigas Ebola se apropie de noi, in fiecare zi. Cel putin 6 romani sunt in acest moment, in Sierra Leone, tara unde au murit de Ebola, pana acum, 700 de oameni si 3 mii sunt bolnavi.
Ingrijorator este faptul ca aproximativ 500 de romani s-ar afla in tarile din vestul Africii, unde zilnic sunt anuntate decese provocate de febra hemoragica.
Romanii care muncesc in acest moment in cea mai periculoasa zona de pe glob sunt directori in companii miniere, lucratori simpli ori angajati la firme care ofera servicii in orase din Sierra Leone. Autoritatile romane stiu numai de existenta a 6 romani.
O informatie precisa vine de la ALRO, combinatul siderurgic preluat de firma Vimetco. Reprezentantii combinatului spun ca au avut 12 angajati romani la minele de bauxita din Sierra Leone pana de curand.
"Imediat cum s-a anuntat ca e epidemie de Ebola, au plecat. Erau in jur de 12. Au plecat in urma cu vreo 4 luni", spune Nicolae Anghelovici, director Alum Tulcea.
Alti 6 insa au reziliat contractele, spun cei de la ALRO, si au preferat sa ramana in regiune. Muncesc insa tot in minerit, iar Ministerul Afacerilor externe a anuntat ca starea lor de sanatate este buna si nu doresc sa vina in Romania.
"Daca va intrebati ce cauta ai nostri la 5.500 de kilometri de casa, raspunsul este industria de aluminiu din Romania, aflata in mana multinationalei Vimetco, controlata de rusul Vitaly Mashitzky", relateaza Catalin Radu Tanase, corespondent ProTV.
"Toata materia prima folosita in Romania, la Alum Tulcea, adica 31 de milioane de tone de bauxita, provine din Siera Leone.
Extragerile din Vestul Africii au atras mana de lucru romaneasca. Ingineri si mineri au plecat incepand cu 2008 in Sierra Leone, pe contracte in dolari.
Acum, ghinionul face ca minele de bauxita se afla exact langa principalele rezervoare de Ebola din Siera Leone: la Moyomba si Pujehun, de exemplu."
Compania Alro a transmis un comunicat in care mai precizeaza ca: "nu s-a inregistrat niciun caz de contagiune si niciun deces printre angajatii romani, din cauza virusului Ebola."
Situatia in Sierra Leone este dramatica. Sunt inregistrate cel putin 3 decese zilnic din cauza virusului Ebola. Organizatiile umanitare care actioneaza in zona incearca sa limiteze epidemia strangand cadavrele celor morti. Insa, de multe ori, familiile ascund trupurile, ca sa le ingroape dupa datina, riscand astfel sa se infecteze si mai multi oameni.
Statistic, Ebola a facut peste 3500 de victime in Africa de Vest iar in Statele unite si in Europa s-au inregistrat deja primele cazuri. Nu este exclus ca unul dintre romanii aflati in Sierra Leone sa contacteze virsulul. In aceasta situatie, recomandarea OMS este ca "statele membre sa fie pregatite pentru o eventuala evacuare in unele cazuri a propriilor cetateni. Statele africane sunt suprasolicitate. "
Romania spune ca are deja protocolul medical pus la punct. Acesta preuspune preluarea si izolarea pacientului. Ministerul Sanatatii s-a pregatit si el. A introdus Ebola in programul national de sanatate astfel ca viitorii pacienti sa beneficieze de tratament gratuit. In prezent insa nu exista un medicament care sa vindece Ebola.