Hamas cere eliberarea tuturor palestinienilor închiși în Israel în schimbul celor peste 220 de ostatici luați pe 7 octombrie
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care a luat peste 220 de ostatici într-un atac sângeros în Israel, la 7 octombrie, cere eliberarea deţinuţilor încarceraţi în Israel în schimbul eliberării ostaticilor, relatează AFP.
”Preţul de plătit pentru numărul mare de ostatici ai inamicului care se află pe mâna noastră este golirea închisorilor de toţi deţinuţii palestinieni”, anunţă un purtător de cuvânt al aripii armate a Hamas, Brigăzile Ezzedin al-Qassam, Abu Obeida.
El face acest anunţ într-o înregistrare video difuzată de postul de televiziune Al-Aqsa, care aparţine Hamas.
Alegeri 2024
21:03
Cum arată buletinele de vot pentru al doilea tur de scrutin de la prezidențiale. FOTO
20:58
Pîrvulescu: Sunt convins că Ciolacu vrea să fie premier. Matematica, favorabilă lui Georgescu. Lasconi depinde de votul PSD
19:42
Kelemen Hunor: UDMR o susține pe Elena Lasconi în turul 2 al alegerilor prezidențiale
19:40
Marcel Ciolacu, după decizia CCR: „Românii au dat un cartonaș galben întregii clase politice”
”Dacă inamicul vrea să închidă dosarul deţinuţilor dintr-o dată, noi suntem pregătiţi să o facem. Dacă vrea un proces în etape, suntem de asemenea pregătiţi”, anunţă Abu Obeida.
Soarta ostaticilor se află în centrul unor îngrijorări profunde în rândul rudelor lor în Israel, amplificate de bombardamente intense ale Fâşiei Gaza din noaptea de vineri spre sâmbătă.
”Familiile nu dorm. Ele vor răspunsuri”
”Familiile nu dorm. Ele vor răspunsuri. Ele merită răspunsuri”, a cerut sâmbătă, la Tel Aviv, Haim Rubinstein, în vârstă de 35 de ani, un purtător de cuvânt al Forumului Familiilor Ostaticilor şi Dispăruţilor.
Premierul Benjamin Netanyahu le-a primit sâmbătă seara.
Potrivit unui ultim bilanţ al autorităţilor israeliene, aproximativ 230 de ostatici sunt ţinuţi în Fâşia Gaza.
Feţele şi poveştile ostaticilor sunt omniprezente în ziare şi pe reţele de socializare, alimentând un traumatism profund în societatea israeliană.
Ei sunt de toate vârstele - bebeluşi, copii, adulţi şi bătrâni.
În timp ce armata israeliană bombarda intensiv şi se angaja terestru în Fâşia Gaza în noaptea de vineri spre sâmbătă, familiile au fost lăsate ”în ignoranţă absolută privind soarta ostaticilor, care sunt vizaţi şi ei în atacurile violente”, denunţau familiile într-un comunicat publicat sâmbătă dimineaţa.
O parte din ostatici, ținuți în tuneluri
Lansate imediat după atacul Hamas de la 7 octombrie, bombardamentele israeliene şi asediul enclavei palestiniene s-au soldat cu peste 7.700 de morţi, dintre care jumătate sunt copii, potrivit unui ultim bilanţ anunţat sâmbătă către Ministerul Sănătăţii al Hamas.
Hamasul anunţa joi că aprioximativ 50 de ostatici se află între morţi, o ”estimare” făcută publică de către mişcarea islamistă înaintea ofensivei de vineri spre sâmbătă, pe care AFP scrie că nu este în măsură să o verifice.
Armata israeliană a anunţat că a vizat reţeaua de tuneluri subternate din care susţine că Hamasul îşi desfăşoară operaţiunile.
Or în acest labirint uriaş Hamas ar ţine cel puţin o parte dintre ostatici, potrivit unor oficiali israelieni.
Una dintre cele patru ostatice eliberate de Hamas a povestit că a fost condusă, împreună cu altele, după ce a fost răpită, în această ”reţea complexă” subterană.
Sursa: News.ro
Etichete: razboi, israel, eliberare, ostatici, hamas, Fâșia Gaza, cerințe,
Dată publicare:
28-10-2023 20:09