Guvernul neozeelandez vrea să înăsprească legislaţia cu privire la arme după atacurile teroriste


Ultimul update: Luni 18 Martie 2019 09:33
Data publicarii: Luni 18 Martie 2019 09:26
Categorie: Stiri externe
jacinda arden

Guvernul neozeelandez a luat decizia de principiu de a reforma legislaţia cu privire la controlul armelor de foc, după atacul armat la două moschei, vineri, la Christchurch, soldat cu 50 de morţi, a anunţat luni premierul Jacinda Ardern, relatează Reuters

”Intenţionez să prezint mai multe detalii despre aceste decizii presei şi populaţiei înaintea viitoarei reuniuni a Guvernului, lunea viitoare”, a declarat premierul neozeelandez într-o conferinţă de presă, conform news.ro.

Acest lucru înseamnă, în definitiv, că, la zece zile după acest teribil act terorist, vom anunţa reforme care, cred eu, vor consolida securitatea comunităţii noastre”, a adăugat ea.

Cincizeci de persoane au fost ucise în atacul la două moschei de la Christchurch, vineri.

Presupusul autor al masacrului, Brenton Harrison Tarrant, un cetăţean australian şi activist de extremă dreapta, în vârstă de 28 de ani, a fost inculpat de crime şi urmează să fie ţinut în detenţie până la compariţia în Înalta Curte, la 5 aprilie.

Brenton Harrison Tarrant deţinea un permis portarmă, a declarat sâmbătă premierul neozeelandez.

Cinci arme - inclusiv două puşti semiautomate şi două puşti de vânătoare - au fost folosite în timpul atacului, a precizat ea.

Vârsta minimă la care se poate deţine o armă de foc, în Noua Zelandă, este, în prezent, 16 ani, cu excepţia armelor semiautomate, în cazul cărora pragul este 18 ani.

Măsurile cu privire la controlul armelor nu au mai fost modificate din 1992 - spre deosebire de Australia, unde toate armele semiautomate sunt inerzise, Noua Zeelandă autorizează deţinerea acestui tip de armament, cu condiţia să fie înregistrat.

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO