Guvernul german promite măsuri pentru victimele atentatelor, după un raport îngrijorător
Guvernul german a anunțat, miercuri, că dorește să îmbunătățească „rapid” ajutorul acordat victimelor atentatelor, ca urmare a unui raport care scoate în evidență deficiențele cu care s-au confruntat, după atacul de la Târgul de Crăciun din Berlin.
Astfel, Ministrul Justiţiei, Heiko Mass, a anunţat, miercuri, după şedinţa de guvern, că Executivul federal a decis să aprobe mai multe propuneri din raportul referitor la modul în care sunt tratate victimele şi apropiaţii lor, informează AFP, citat de Agerpres.
Printre aceste măsuri se află înfiinţarea unui serviciu central de primire pentru a susţine aceste persoane în toate demersurile lor, a precizat ministrul social-democrat. El a promis majorarea sumelor ce vor fi acordate ca despăgubiri familiilor victimelor, indiferent de cetăţenia acestora.
Alegeri 2024
20:16
„Șocată”, presa interanțională se chinuie să înțeleagă de ce România a virat către extrema dreapta. Singurele urale, din Est
20:15
Cum au trăit candidații la prezidențiale seara primului tur. Ciolacu, declarații despre unul dintre unul dintre „finaliști”
20:13
De ce l-au votat atât de mulți români pe Călin Georgescu. „A exploatat o anxietate colectivă într-un mod deosebit de pervers”
19:56
„Secretul” lui Călin Georgescu. Cum a reușit să răstoarne toate calculele și să câștige primul tur al alegerilor
Potrivit ministrului Justiţiei, guvernul a acordat până acum despăgubiri totale de două milioane de euro, în timp ce autorul raportului prezentat miercuri, Kurt Beck - fost preşedinte al Partidului Social-Democrat (SDP) -, consideră suma de 10.000 de euro pentru fiecare familie, alocată în prezent, mult prea mică.
În raportul său, Beck a menţionat printre deficienţele sistemului actual faptul că familiile victimelor şi persoanele rănite au fost nevoite să facă faţă haosului şi confuziei din instituţiile publice implicate în răspunsul la atacul din decembrie 2016. „Ţara nu este pregătită cu adevărat” să facă faţă consecinţelor unui asemenea atentat, a subliniat el. Pentru remedierea situaţiei, Beck propune crearea unor puncte unice de contact pentru victime, atât la nivel federal, cât şi regional.
Spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în Franţa, „persoanelor implicate li s-a refuzat o recunoaştere naţională”, a mai spus Kurt Beck, înainte ca şefa guvernului, Angela Merkel, să se întâlnească luni pentru prima oară cu acestea.