Cum s-a desfasurat atentatul din Berlin, pas cu pas. De ce a stat atacatorul cu cadavrul soferului langa el, 4 ore


Ultimul update: Vineri 23 Decembrie 2016 07:11
Data publicarii: Marti 20 Decembrie 2016 13:57
Categorie: Stiri externe

Atentatul terorist de la Berlin are loc la 5 luni distanta dupa cel similar, comis la Nisa, in Franta. Este vizata, din nou, inima Europei Occidentale, tinta predilecta a fundamentalismului islamic, iar arma este aceeasi: un camion.

4 ore. De atat a avut nevoie tanarul radicalizat ca sa omoare soferul polonez, iar apoi sa-i deturneze camionul.

Apoi a asteptat sa se faca intuneric in capitala Germaniei, cel mai probabil isi alesese din vreme tinta, piata Breitscheidplatz, unde avea loc un targ de Craciun - unul din cele peste 60 organizate peste tot in Berlin.

Suntem in inima Berlinului de Vest, la cativa pasi de aeroportul Tempelhof, de Gradina Zoologica si de Bundestag, parlamentul german.

Ca sa nu atraga atentia, teroristul a condus TIR-ul urias cu luminile stinse. A intrat pe strada Budapester Strasse, dupa ce mai mult ca sigur ca a asteptat pe o alee laturalnica, sa se faca intuneric si sa nu-l intrebe nimeni nimic.

Altfel, ce ar fi putut sa spuna unui politist de circulatie? Desi, la atentatul din Franta din 14 iulie, ne aducem aminte ca un politist l-a oprit pe tunisian si l-a intrebat pe tunisian ce face cu TIR-ul acolo, pe promenada.

Soferul a mintit ca duce inghetata pe promenada, pentru cei care participa la festivitatile de ziua nationala.

Sa ne intoarcem, insa, in Germania. Teroristul pakistanez de 23 de ani Navid B a venit cu TIR-ul pe artera Budapester Strasse, face dreapta pe langa catedrala Kaiser Wilhelm si ajunge in piata Breitscheidplatz, unde se tine targul de Craciun.

In dreapta sa are catedrala si palcurile de copaci. Asa se explica faptul ca, odata intrat in piata, vireaza stanga, catre zona mall-ului, spre casutele aliniate frumos, unde se vindeau dulciuri si turta dulce si unde se afla si bradul de Craciun impodobit.

De altfel, acolo se aflau si cei mai multi oameni, care au fost cositi pur si simplu de mastodonul de 30 de tone.

Dupa atentat, deschide usa cabinei si fuge, lasand pe locul din dreapta cadavrul soferului polonez, pe care il ucisese ca sa ii fure camionul.

De altfel, presupunerile sunt ca cel putin 3 sau 4 ore atentatorul a pastrat langa el in cabina corpul neinsufletit al polonezului, pe care nu l-a abandonat, de frica sa nu fie descoperit, iar politia sa ajunga la el.

VIDEO PROTVPLUS.RO