Guvernul chinez, „genocid demografic” împotriva uigurilor. „Vor să ne distrugă ca popor”

Ultima actualizare: 29-06-2020 10:30
copil
AP

Guvernul chinez ia măsuri draconice de reducere a natalității în rândul uigurilor și al altor minorități ca parte a unei campanii de limitare a populației musulmane, scrie AP.

În timp ce unii martori au vorbit anterior despre controlul forțat al nașterii, practica este mult mai răspândită și sistematică decât se știa anterior, potrivit unei investigații AP bazată pe statistici guvernamentale, documente de stat și interviuri cu 30 de foști deținuți. Campania din ultimii patru ani din regiunea îndepărtată din Xinjiang conduce la ceea ce unii experți numesc o formă de „genocid demografic”.

Statul supune regulat femeile minoritare la controale de sarcină, sterilizare și chiar avort, informează AP. Chiar dacă utilizarea dispozitivelor intrauterine și sterilizarea au scăzut la nivel național, aceaste practice au crescut brusc în Xinjiang.

Măsurile de control al populației sunt susținute de detenția în masă, atât ca o amenințare, cât și ca o pedeapsă pentru nerespectarea obligațiilor. A avea prea mulți copii este un motiv major pentru care oamenii sunt trimiși în lagărele de detenție, a constatat AP, cu excepția cazului în care pot plăti amenzi uriașe. Poliția a intervenit în casele oamenilor, părinții fiind obligați să își ascundă copiii.

După ce Gulnar Omirzakh, o femeie kazah de origine chineză, a avut cel de-al treilea copil, guvernul i-a ordonat să folosească un dispozitiv intrauterin. Doi ani mai târziu, în ianuarie 2018, autoritățile au venit să bată la ușa ei. Aceștia i-au dat lui Omirzakh termen de trei zile pentru a plăti o amendă de 2.685 de dolari pentru că are mai mult de doi copii.

„Să împiedici oamenii să aibă copii este greșit. Vor să ne distrugă ca popor", a spus Omirzakh.

Rata de natalitate din regiunile Uighur, în mare parte din Hotan și Kashgar, a scăzut cu peste 60% din 2015 până în 2018, ultimul an disponibil în statisticile guvernamentale. În regiunea Xinjiang, natalitatea continuă să scadă, scăzând cu aproape 24% doar anul trecut - comparativ cu doar 4,2% la nivel național, arată statisticile.

Sutele de milioane de dolari pe care guvernul le varsă în controlul nașterii au transformat Xinjiang dintr-una dintre regiunile cu cea mai rapidă creștere a natalității din China într-una dintre cele mai lente în doar câțiva ani, potrivit unor noi cercetări obținute de The Associated Press.

"Acesastă scădere a natalități nu are precedent, se întâmplă acte de cruzime în acest sens", a spus Zenz, un expert în minorități din China. „Aceasta face parte dintr-o campanie de control mai largă pentru subjugarea uigurilor.”

Ministerul Chinez de Externe a trimis guvernului din Xinjiang cereri multiple de lămuriri, care nu au avut nici un răspuns. Cu toate acestea, oficialii chinezi au spus în trecut că noile măsuri sunt menite să nu discrimineze, permițând atât minorităților chineze Han, cât și minorităților etnice același număr de copii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO