Guvernul britanic a renunțat la planurile inițiale. Ce se întâmplă cu românii după BREXIT
Cetățenii europeni, și românii așadar, vor avea garantat dreptul de ședere în Marea Britanie timp de trei ani, chiar în cazul unui Brexit fără acord cu Uniunea Europeană.
Guvernul britanic a renunțat la planurile inițiale de a anula libertatea de circulație pentru cetățenii din țările blocului comunitar, imediat după 31 octombrie, data la care care Boris Johnson a promis că scoate Londra din Uniune, cu sau fără acord.
Între timp, însă, parlamentul a adoptat o lege care să stopeze un Brexit fără acord. Și, deocamdată, nu se grăbește să încuviințeze alegeri anticipate pe 15 octombrie, așa cum solicită premierul.
În urale, a fost respinsă propunerea premierului britanic de declanşare a alegerilor anticipate.
Tot ieri, Boris Johnson a mai suferit o înfrângere usturătoare în parlament opoziţia şi rebelii din propriul partid şi-au unit forţele adoptând o lege menită să împiedice guvernul să scoată Regatul din Uniunea Europeană, fără acord.
Johnson, însă, se considera deja în campanie electorală pentru anticipate. L-a acuzat pe liderul laburist Jeremy Corbyn, că "insultă cu laşitate democraţia".
Boris Johnson, premierul Marii Britanii: "Cred că a devenit, din câte ştiu eu, primul lider al opoziţiei în istoria democrată a ţării noastre care a refuzat alegerile anticipate. E prima dată în istorie când opoziţia a acordat un vot de încredere Guvernului Majestăţii sale."
Opoziţia se teme că, dacă ar accepta în acest moment alegerile anticipate, Guvernul le-ar amâna după 31 octombrie, data la care Boris Johnson a promis că vă scoate Marea Britanie din Uniune. Laburiştii au condiţionat anticipatele de proiectul de lege care blochează Brexitul fără acord.
Jeremy Corbin, liderul laburist: Votaţi această lege, obţineţi aprobarea regală şi abia apoi vom susţine alegerile anticipate, în aşa fel încât să nu ieşim din Uniunea Europeană fără un acord.
Analiştii politici iau în calcul şi varianta ca Boris Johnson să forţeze anticipatele cerând de unul singur un vot de neîncredere în parlament.
Chris Wilkins, analist politic: "Guvernul poate chiar să ceară un vot de neîncredere în ei înşişi, care poate trece cu majoritate simplă în Camera Comunelor, şi atunci vom avea alegeri generale. Sunt vremuri ciudate, extrem de confuze. Dar, în ultimă instanţă, cred că vom avea alegeri generale la jumătatea lui octombrie."
Premierul britanic a suferit până acum înfrângeri pe linie în Parlament. Cu doar o zi în urmă, marţi, Boris Johnson a pierdut majoritatea, după ce 21 de parlamentari conservatori au întors armele. Până şi fratele premierului, Jo Jhonson, a demisionat din partidul conservator şi a renunţat la portofoliu de ministru. Spune că este sfâşiat intre familie şi interesul naţional.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, romani, boris johnson, parlamentul britanic, drept de sedere,
Dată publicare:
05-09-2019 19:06