Camera Comunelor a votat legea prin care opreşte Brexit fără acord. Ce urmează
O nouă înfrângere pentru Boris Johnson în Parlamentul de la Londra.
Legea prin care parlamentarii britanici pro-europeni încearcă să-l împiedice pe premierul conservator Boris Johnson să decidă un Brexit fără acord pe 31 octombrie a trecut miercuri seară de Camera Comunelor, transmit agenţiile internaţionale de presă.
Textul, propus de opoziţie şi de un grup de conservatori rebeli, a primit 329 de voturi pentru şi 299 împotrivă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Legea va va ajunge în Camera Lorzilor, unde urmează să fie dezbătută probabil timp de mai multe zile.
Premierul Boris Johnson a reacţionat imediat şi a spus că actul normativ pune efectiv capăt negocierilor privind Brexit-ul. El a mai declarat că legea adoptată îl forţează pe premier să capituleze în negocierile cu UE şi că privează Marea Britanie de dreptul de a decide cât de mult ar trebui să stea în UE.
Johnson a declarat totodată că guvernul nu poate funcţiona dacă parlamentul refuză să adopte ceea ce el propune. El a spus de asemenea că trebuie să aibă loc alegeri la 15 octombrie.
Actul normativ pe care Johnson îl numeşte ''legea capitulării'', argumentând că UE nu le va mai face nicio concesie britanicilor ştiind că aceştia nu vor putea ieşi din UE fără un acord, l-ar obliga pe şeful guvernului de la Londra să ceară o nouă amânare a Brexitului până la 31 ianuarie 2020, dacă, până la 19 octombrie, premierul nu reuşeşte să obţină un nou acord cu UE sau nu primeşte aprobarea parlamentului pentru o retragere fără acord.
După ce marţi seară o alianţă transpartinică, căreia i s-au raliat şi 21 de deputaţi conservatori, a condus la adoptarea unei moţiuni care a permis votul asupra acestei legi în Camera Comunelor, Johnson a cerut miercuri convocarea alegerilor anticipate pentru 15 octombrie, dacă va fi adoptată legea care-l obligă se ceară o nouă amânare a Brexitului.
O dezbatere de 90 de minute urmată de un vot pe tema solicitării lui Johnson de convocare a alegerilor anticipate se va desfăşura tot miercuri seară. Pentru aprobarea organizării de alegeri anticipate este nevoie de o majoritate de două treimi în Camera Comunelor
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Agerpres
Etichete: boris johnson, Parlament, brexit, camera comunelor, brexit fără acord,
Dată publicare:
04-09-2019 21:52