Oamenii de știință învestighează moartea a mii de pinguini din cauza gripei aviare. „Un impact masiv asupra vieţii sălbatice”
Gripa aviară ar fi ucis deja sute, dacă nu mii de pinguini în Antarctica, aceasta este ceea ce cercetătorii încearcă să afle după ce o expediţie ştiinţifică efectuată luna trecută.
Au fost găsiți cel puţin 532 de pinguini Adelie morţi, iar alte mii de exemplare este posibil să fi murit, potrivit unui comunicat al Federation University Australia, transmite Reuters.
În timp ce cercetătorii cred că virusul letal de gripă aviară H5N1 este cauza morţii pinguinilor, testele de teren au fost neconcludente, a indicat universitatea. Probele sunt expediate către laboratoare şi cercetătorii speră că vor primi răspunsuri în următoarele luni.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi în special de faptul că gripa H5N1, adesea fatală, ar putea decima speciile ameninţate de pinguini şi alte animale de pe îndepărtatul continent sudic.
Boala s-a răspândit mai agresiv în viaţa sălbatică decât oricând înainte de când a apărut în America de Sud în 2022 şi a ajuns rapid în Antarctica, unde a fost confirmat primul caz de H5N1 în februarie.
„Acest lucru are potenţialul de a avea un impact masiv asupra vieţii sălbatice care este deja afectată de lucruri precum schimbările climatice şi alte condiţii stresante de mediu", a spus Meagan Dewar, biolog în domeniul faunei sălbatice la Federation University, care a participat la cea mai recentă expediţie.
Meagan Dewar a declarat pentru Reuters că pinguinii Adelie morţi au fost găsiţi îngheţaţi la temperaturi sub zero grade şi acoperiţi de zăpadă pe insula Heroina.
O colonie de aproximativ 280.000 de pinguini Adelie se reproduc pe insula Heroina în fiecare an.
Expediţia lui Dewar a găsit prezenţa tulpinii gripei aviare H5 în peninsula Antarctică şi în trei insule din apropiere la păsările marine skua, prădători care se hrănesc cu ouă şi pui de pinguin.
Aproximativ 20 de milioane de perechi de pinguini se reproduc în Antarctica în fiecare an, potrivit British Antarctic Survey.
Printre acestea se numără pinguinii imperiali, despre care oamenii de ştiinţă se tem că aproape vor dispărea până la sfârşitul secolului, pe măsura ce gheaţa se topeşte din cauza schimbărilor climatice. Topirea gheţii de mare în 2022 a făcut ca mii de pui de pinguini imperiali să se înece.
Pinguinii imperiali se pot confrunta acum cu o ameninţare suplimentară, cea a gripei aviare mortale, a indicat Meagan Dewar.