Grecia nu cedează presiunilor UE și NATO și refuză Ucraina
Pemierul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană precum "Patriot" sau S-300, ca răspuns la presiunile din partea aliaţilor din UE şi NATO pentru a trimite mai mult ajutor militar Kievului.
În condiţiile în care Rusia şi-a intensificat atacurile aeriene împotriva Ucrainei, guvernele statelor din UE sunt presate să livreze mai multe sisteme de apărare Kievului, mai ales ţări precum Grecia şi Spania, care au astfel de sisteme în arsenalul lor.
"Grecia nu va trimite (sisteme) S-300 sau Patriot Ucrainei", a afirmat Mitsotakis într-un interviu pentru Skai TV, joi seara, potrivit Agerpres.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Miniştri ai statelor din UE au declarat luni că încearcă să găsească posibilităţi pentru a trimite urgent sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei, dar au evitat să facă promisiuni concrete cu privire la sistemele Patriot de care Kievul are cea mai mare nevoie.
Ce arme a primit până acum Ucraina din partea Greciei
"Am fost întrebaţi şi noi am explicat de ce nu putem face asta", a spus Mitsotakis, adăugând că aceste sisteme sunt "critice pentru capacitatea noastră de descurajare".
Apărarea este o problemă foarte sensibilă pentru Atena, date fiind tensiunile cu Turcia, scrie Reuters.
Până acum, Grecia a trimis Ucrainei mii de rachete, explozivi, vehicule de luptă pentru infanterie, muniţii incendiare cu explozie puternică şi muniţii obişnuite, precum şi rachete antitanc.
SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor internaţionali pentru Ucraina, la câteva zile după ce Congresul american a reuşit, după o jumătate de an, să deblocheze un pachet de ajutor în valoare de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.