Ben Wallace avertizează: „Înghețarea războiului din Ucraina nu e o garanție. Rusia s-ar reînarma și s-ar întoarce mai târziu”
Fostul ministru britanic al Apărării, Ben Wallace, a lansat un avertisment cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului din Ucraina, într-un interviu în care a vorbit despre perspectivele acestui conflict cu Rusia.
Ideea "îngheţării" războiului din Ucraina a fost avansată recent de un membru de frunte al partidului social-democrat, la guvernare în Germania.
"În 2014 au îngheţat conflictul şi Ucraina a avut 18.000 de soldaţi ucişi pe linia frontului între 2014 şi invazie", a declarat joi Wallace într-un interviu pentru dpa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Rusia s-ar reînarma, s-ar reechipa şi ar face ce a făcut după 2014. Şi s-ar întoarce mai târziu", a adăugat el.
"Aşadar, problema cu îngheţarea este că ar trebui s-o garantezi", a spus Wallace. El a observat însă că nici Ucraina nu ar putea fi convinsă, în condiţiile în care, în trecut, Regatul Unit, SUA şi Franţa au încercat să dea garanţii că vor continua să ajute Kievul.
"Aşa că, dacă eşti ucrainean, ai avea încredere în garanţiile noastre în acest moment? Şi ce ar trebui să dăm Ucrainei pentru a o convinge să îngheţe (războiul)? (...) Ar putea spune: 'daţi-ne aderarea la NATO'", a adăugat fostul ministru britanic al Apărării.
Întrebat dacă Ucraina ar putea fi dispusă să accepte apartenenţa la NATO în schimbul opririi luptelor pentru teritoriile ocupate de Rusia, Wallace a respins această perspectivă.
"Franţa şi Germania nu vor accepta niciodată asta. Nu vreau să intru în speculaţii privind care ar trebui să fie acordul. Ţine de Ucraina să decidă, ei sunt cei care au pierdut mii de oameni. Şi ei sunt cei care luptă pentru noi acum. Nu noi luptăm", a afirmat acesta.
"Cred că nici Rusia nu ar accepta asta. Adică Rusia ar spune nu, dar, în cele din urmă, ar trebui să aducem Rusia într-o poziţie în care să ştie că are ceva de pierdut", a mai spus Wallace.