Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență
În așteptarea ajutorului american, Kievul face presiuni la nivel european pentru a obține sisteme de apărare anti-rachetă. Ucraina are nevoie urgentă de șapte astfel de baterii și, până acum, a obținut un angajament și multe promisiuni.
În afară de Germania, celelalte state sunt reticente să renunțe la propriile sisteme Patriot în favoarea Kievului.
Un bombardament rusesc asupra orașului Harkov a lovit turnul televiziunii locale. Imaginile filmate de martori arată cum vârful structurii înalte de 240 de metri se rupe și cade, în timp ce iese fum. Orașul Harkov, căminul a peste 1,4 milioane de oameni, înainte de război, a fost vizat tot mai des de forțele Moscovei, în ultimele săptămâni.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Teroriștii ruși au lovit din nou orașul Harkov - au bombardat un turn TV. E o nouă cale de a teroriza orașului și are ca scop să îngreuneze comunicațiile și accesul localnicilor la informații. La fel ca Harkov și alte orașe ucrainene au nevoie de protecție, au nevoie de sisteme Patriot”.
Patriot doar din partea Germaniei
Doar Germania a răspuns până acum acestui apel insistent și tot mai disperat. Berlinul va oferi Kievului un al treilea sistem Patriot- armament de producție americană pe care soldații ucraineni știu bine să-l folosească.
La insistențele jurnaliștilor, la finalul unei reuniuni a miniștrilor de Externe și ai Apărării, la Luxemburg, șeful diplomației europene a subliniat că Uniunea nu are un cuvânt de spus în această chestiune.
Josep Borrell, șeful diplomației europene: „Eu nu am (sisteme) Patriot la Bruxelles. Sistemele Patriot sunt în țările membre și doar ele pot decide dacă le dau sau nu Ucrainei. Oficialii din statele membre s-au întors acasă cunoscând solicitările și nevoile de pe front. Sunt sigur că vor lua o decizie”.
Celelalte state membre ale Uniunii Europene care au în dotare astfel de sisteme sunt Grecia, Olanda, Polonia, România, Spania şi Suedia. Între acestea, Varșovia și Atena au spus că bateriile Patriot sunt parte integrantă a sistemelor naţionale de apărare antiaeriană. Și, prin urmare, nu pot renunța la ele.
Pe de altă parte, la aceeași reuniune, ministrul lituanian de Externe s-a declarat îngrijorat că rușii vor încerca să saboteze facilitățile europene unde sunt antrenați soldați ucraineni. Autoritățile din Germania au arestat doi indivizi cu origini rusești sub acuzația de spionaj. Unul dintre ei este suspectat că pregătea un atac asupra bazelor militare americane din Germania.
În altă ordine de idei, Polonia s-a declarat pregătită să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său, dacă NATO decide să îşi întărească flancul estic, în contextul desfăşurării de către Rusia de noi arme în Kaliningrad şi Belarus.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin: „Dacă se concretizează un asemenea plan, armata rusă va analiza situația și va răspunde așa cum se impune pentru a garanta securitatea țării”.
În iunie 2023, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că a transferat în Belarus primele arme nucleare.