Cine participă la încoronarea regelui Charles al III-lea și cine va lipsi de la ceremonie

charles

Încoronarea Regelui Charles al III-lea, care are loc pe 6 mai 2023, este unul dintre cele mai așteptate evenimente, fiind considerat unul istoric.  

În timpul ceremoniei de încoronare a regelui Charles al III-lea, mai multe persoane vor avea de jucat un rol de prim rang, adeseori moştenit dintr-o tradiţie îndelungată sau acordat în semn de omagiu pentru serviciile lor în slujba ţării, informează AFP, potrivit Agerpres.

Cine participă la încoronarea Regelui Charles. Membri ai familiei regale

La fel ca la multe alte evenimente, familia este adesea pe primul loc, iar mulți membri ai familiei regelui Charles și a Camillei vor fi prezenți, notează BBC News.

Prințul William și Catherine, Prințul și Prințesa de Wales, vor fi prezenți, la fel ca și doi dintre frații regelui, Anne, Prințesa Regală și Edward, Ducele de Edinburgh.

După multe speculații, Prințul Harry a confirmat că va participa, însă soția sa Meghan nu. Încoronarea coincide cu cea de-a patra aniversare a fiului cuplului, Prințul Archie.

Citește și
pregatiri pentru incoronare
Regele Charles va purta la încoronare o robă de aur, o mantie și o coroană care cântăresc 8 kilograme. VIDEO
Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front

Prințul Andrew, ducele de York, este așteptat să meargă, dar fosta sa soție, ducesa de York, Sarah Ferguson, nu va participa.

Este probabil ca fiicele lor, Prințesa Beatrice și Prințesa Eugenie, să participe în calitate de a noua și a 11-a în linia de succesiune la tron - precum și fiica Prințesei Anne, Zara Tindall și soțul ei, Mike Tindall.

Atât nepoții regelui Charles, cât și cei ai Camillei vor fi prezenți, iar unii dintre ei vor lua parte la ceremonie.

Prințul George, fiul prințului William și al Catherinei și al doilea în linia de succesiune la tron, va fi unul dintre mai mulți "paji de onoare".

Trei dintre nepoții reginei consort, Gus și Louis Lopes, Freddy Parker Bowles și strănepotul ei, Arthur Elliot, vor avea același rol și vor face parte din procesiunea prin Westminster Abbey.

De asemenea, reginei Camilla i se vor alătura sora sa Annabel Elliot și prietena sa apropiată Lady Lansdowne în calitate de doamne de onoare.

Politicieni, lideri mondiali și membri ai familiei regale străine

Printre cei 2.000 de participanți se vor număra, de asemenea, personalități politice cheie și lideri mondiali - și este de remarcat faptul că, fiind o ocazie de stat, guvernul controlează lista invitaților.

Primul ministru Rishi Sunak va participa, alături de miniștrii cabinetului și de colegii din Camera Lorzilor.

Și, potrivit rapoartelor, vor fi prezenți foști prim-miniștri britanici precum Liz Truss și Tony Blair, precum și noul prim-ministru al Scoției, Humza Yousaf.

Președintele francez Emmanuel Macron va fi prezent. Aceasta vine după ce vizita de stat a regelui Carol în Franța a fost amânată în martie din cauza protestelor, dar o sursă a declarat pentru Times că dl Macron va participa pentru a-și arăta "prietenia, respectul și stima" față de Marea Britanie.

Președintele american Joe Biden i-a spus regelui Carol că nu va participa în timpul unei convorbiri telefonice din aprilie, dar a confirmat că prima doamnă Jill Biden îi va lua locul.

Președintele polonez Andrzej Duda și Anthony Albanese, prim-ministrul australian, au declarat că plănuiesc să participe - iar știrile locale spun că vor fi prezenți premierul pakistanez Shehbaz Sharif și președintele filipinez Ferdinand Marcos.

De asemenea, se înțelege că vor participa lideri religioși și reprezentanți din întregul Commonwealth.

Într-o ruptură cu tradiția, se pare că membrii familiilor regale străine vor călători la Londra pentru ceremonie.

Printre aceștia se numără prințul Albert și prințesa Charlene de Monaco, regele Felipe și regina Letizia ai Spaniei, prințul moștenitor Akishino și prințesa Kiko ai Japoniei și regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei, care va fi însoțit de fiica sa, prințesa moștenitoare Victoria.

De asemenea, se înțelege că va fi prezentă și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care s-a întâlnit cu regele la un ceai la Castelul Windsor în februarie.

Arhiepiscopul de Canterbury

Justin Welby, devenit cel mai înalt demnitar al Bisericii Anglicane în 2013, va conduce ceremonia şi îi va încorona pe noul rege şi pe regina consoartă.

Acest fost manager din sectorul petrolier, care s-a remarcat prin opinii moderate asupra subiectelor ce divizează Biserica, a primit şi sarcina de a organiza slujba religioasă cu ocazia încoronării.

El a recunoscut că a avut "coşmaruri", visând într-o noapte că a uitat să aducă coroana chiar înaintea momentului în care ar trebui să o depună pe capul noului suveran.

Contele-mareşal (Earl Marshal)

Responsabil cu organizarea întregii ceremonii de încoronare, acest post onorific este atribuit de secole celui care deţine titlul de duce de Norfolk.

Edward Fitzaland-Howard, în vârstă de 66 de ani, a organizat deja funeraliile reginei Elisabeta a II-a şi urcarea pe tron a lui Charles după decesul fostei suverane.

El a fost însă privat pentru şase luni de permisul de conducere în septembrie după ce a vorbit la telefon în timp ce se afla la volan, deşi s-a apărat în instanţă spunând că trebuia neapărat să poarte acea conversaţie telefonică pentru a putea să organizeze încoronarea.

Guvernatorii-generali şi prim-miniştrii

Guvernatorii-generali care reprezintă Coroana britanică în cele 14 de ţări în care Charles al III-lea este şeful statului, precum şi prim-miniştrii lor, vor fi primii care vor intra în abaţia Westminster după reprezentanţii cultelor religioase.

Purtătorii de drapel

Ducele de Westminster, contele de Dundee, marchizul de Anglesey şi contele de Caledon vor purta drapelele care reprezintă cele patru naţiuni ale Regatului Unit, respectiv Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord.

Francis Dymoke, "campionul suveranului", un titlu ce datează din Evul Mediu şi care este transmis pe cale ereditară, va purta drapelul regal.

Ducele de Wellington

Charles Wellesley, în vârstă de 77 de ani, descendent al prim-ministrului britanic din timpul victoriei obţinute în Bătălia de la Waterloo, va purta coroana reginei Mary, care va fi utilizată pentru încoronarea reginei Camilla.

Fostul episcop al Londrei, Richard Chartres, un prieten apropiat al noului rege, va purta inelul reginei consoarte.

Lordul Înalt Intendent al Angliei (Lord High Steward)

Este unul dintre cele mai importante posturi din rândul funcţionarilor guvernamentali cu rang înalt, însă a rămas adeseori vacant după 1421.

El va purta coroana Sfântului Edward, care va fi depusă pe capul regelui Charles al III-lea de arhiespiscopul de Canterbury.

Generalul Gordon Messenger - guvernatorul Turnului Londrei, unde sunt păstrate Bijuteriile Coroanei - a fost numit în această funcţie cu ocazia încoronării.

Femei în cadrul ceremoniei

Fosta directoare generală a MI5, serviciul de informaţii interne din Regatul Unit, Elizabeth Manningham-Buller, în vârstă de 74 de ani, va purta sceptrul Sfântului Edward.

Elizabeth Anionwu, o infirmieră şi profesoară în vârstă de 76 de ani, va purta globul regal crucifer.

Floella Benjamin, în vârstă de 73 de ani, actriţă britanică originară din Trinidad, prezentatoare de emisiuni pentru copii şi care ocupă un loc în Camera Lorzilor, va purta sceptrul cu porumbel.

Penny Mordaunt, o parlamentară conservatoare în vârstă de 50 de ani, va purta sabia de stat în calitate de Lord preşedinte al consiliului.

Amy Taylor, ofiţer în Royal Navy (Marina Regală), va deveni prima femeie care va purta sabia cu bijuterii a ofrandei.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO ȘI VIDEO Reacția presei maghiare după ce steagul Ținutului Secuiesc a fost interzis pe Arena Națională. Suporter: "E doar un steag! Pentru ce?"
FOTO ȘI VIDEO Reacția presei maghiare după ce steagul Ținutului Secuiesc a fost interzis pe Arena Națională. Suporter: "E doar un steag! Pentru ce?"
Citește și...
Un asteroid uriaș, mai mare decât London Eye, va trece pe lângă Pământ în weekendul Încoronării Regelui Charles al III-lea
Un asteroid uriaș, mai mare decât London Eye, va trece pe lângă Pământ în weekendul Încoronării Regelui Charles al III-lea

Un asteroid, cu o lățime estimată la 30 de metri mai mare decât London Eye, va trece pe lângă Pământ în weekendul încoronării Regelui Charles al III-lea.

Regele Charles va purta la încoronare o robă de aur, o mantie și o coroană care cântăresc 8 kilograme. VIDEO
Regele Charles va purta la încoronare o robă de aur, o mantie și o coroană care cântăresc 8 kilograme. VIDEO

Mai sunt patru zile până la încoronarea Regelui Charles al III-lea, care va avea loc în cadrul unei ceremonii fastuoase la abaţia Westminster din Londra. Regele va purta o mantie de aur, creată în 1911, pentru străbunicul său George al V-lea, scrie BBC.

Noua Zeelandă vrea să iasă din Commonwealth, reiterează premierul înainte să plece la încoronarea lui Charles al III-lea
Noua Zeelandă vrea să iasă din Commonwealth, reiterează premierul înainte să plece la încoronarea lui Charles al III-lea

Premierul neozeelanadez Chris Hipkins şi-a reiterat dorinţa ca Noua Zeelandă să părăsească Commonwealthul, cu doar câteva ore înainte să plece în Marea Britabnie pentru a asista la încoronarea lui Charles al III-lea, sâmbătă, relatează The Guardian.

Încoronare cu tensiuni pentru regele Charles al III-lea. Cum va gestiona monarhul conflictele dintre cei doi fii ai săi
Încoronare cu tensiuni pentru regele Charles al III-lea. Cum va gestiona monarhul conflictele dintre cei doi fii ai săi

Mai sunt cinci zile până când regele Charles al III-lea va fi încoronat la Londra. Mulți se întreabă dacă ceremonia va avea aceeași însemnătate ca în 1953, când a fost încoronată Elisabeta a II-a.

 

Momentul secret de la încoronarea regelui Charles al III-lea. Gestul intim al monarhului pe care nimeni nu îl va vedea
Momentul secret de la încoronarea regelui Charles al III-lea. Gestul intim al monarhului pe care nimeni nu îl va vedea

Cu o săptămâna înaintea încoronării lui Charles al III-lea, Palatul Buckingham a publicat noi fotografii portret ale regelui și reginei consoarte.  

Recomandări
Prima reacție a premierului Benjamin Netanyahu după ce CPI a cerut mandat de arestare pe numele lui, pentru crime de război
Prima reacție a premierului Benjamin Netanyahu după ce CPI a cerut mandat de arestare pe numele lui, pentru crime de război

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât pe numele său, cât şi pe numele unor lideri Hamas.

500.000 de euro fonduri europene la o școală din Călărași. Profesorii vor să-i ajute pe copii să-și termine studiile
500.000 de euro fonduri europene la o școală din Călărași. Profesorii vor să-i ajute pe copii să-și termine studiile

Jumătate de milion de euro fonduri europene au ajuns la școala cu risc de abandon din Curcani, județul Călărași. Proiectele au fost scrise de profesori care vor să-i ajute pe copii să-și termine studiile și să aibă un viitor.

Ce se va întâmpla în Iran, după moartea președintelui. „Liderul suprem nu mai deține puterea absolută”
Ce se va întâmpla în Iran, după moartea președintelui. „Liderul suprem nu mai deține puterea absolută”

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, “nu mai deține puterea absolută în țară”, iar dacă poporul va vota pentru un președinte mai moderat, acesta va fi obligat să accepte rezultatul votului.