Germania ia în calcul să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. Condiția pusă pentru protejarea teritoriului rus
Germania ia în calcul să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, îndelung cerute de Kiev. Dar, înainte, le va modifica softul pentru ca acestea să nu poată fi folosit împotriva teritoriului Rusiei.
Între timp, în spațiul online au apărut imagini șocante cu o rachetă a armatei ruse care lovește un hotel din Zaporojie.
În clădire erau cazați copii, dar era folosită și de personalul ONU.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Racheta a lovit centrul orașului Zaporojie, din sudul Ucrainei, aproape de un hotel care - potrivit ministerului ucrainean al Apărării - găzduia copii aflați într-o tabără de zi.
Cei mici au țipat și s-au pus la pământ în momentul exploziei. Tabăra se încheiase de o oră când racheta a lovit. Chiar și așa, atacul s-a soldat cu un mort și 16 răniți, între care și mai mulți copii. Același hotel este folosit și de membri ai personalului umanitar ONU, din regiunea Zaporojie, precum și de jurnaliștii străini.
Au vrut să trimită un mesaj clar către comunitatea internatională - a comentat un analist: sunteți în pericol în acele locuri, chiar dacă se află mult în spatele liniei frontului. Moscova spune însă că a lovit un centru pentru mercenarii străini.
Zelenski i-a demis pe șefii centrelor teritoriale de recrutare militară
În timp ce Rusia își continuă atacurile, la Kiev, președintele Zelenski a anunțat, într-un nou episod de luptă contra corupției, că îi demite pe toți șefii centrelor teritoriale de recrutare militară, 33 la număr.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Cinismul este același peste tot: Îmbogățirea ilicită, legalizarea fondurilor obținute ilegal, beneficiul ilegal, transportul ilegal, peste graniță, al persoanelor care sunt obligate să efectueze serviciul militar”.
Serviciile de securitate ucrainene au arestat mai mulți indivizi dintr-o rețea care îi "scăpa" de mobilizare pe ucrainenii care aveau vârsta legală de a merge pe front. Între cei ajunși după gratii, se află oficiali locali și medici care le furnizau documente false celor dispuși să plătească între 2500 și 5000 de dolari pentru a scăpa de uniforma militară și a se refugia într-o țară vecină.
Serviciile de securitate au arestat și o femeie de origine ucraineană, dar cu simpatii ruse, care, în schimbul unor sume de bani, furniza Moscovei informații despre efectele atacurilor aeriene asupra Odesei.
Rusia a lansat prima sa misiune pe Lună după aproape o jumătate de secol
În același timp cu desfășurarea războiului din Ucraina, Rusia și-a îndreptat atenția către spațiu, lansând prima sa misiune spre Lună din ultimii 47 de ani. Un modul lunar de dimenisunile unui autoturism ar urma să aselenizeze, peste 10 zile, la polul sudic al satelitului nostru natural, unde se crede că s-ar putea afla vaste rezerve de apă înghețată.
De la invadarea Ucrainei, Rusia a rupt aproape orice colaborare în domeniul spațial cu Occidentul. Dar Kremlinul vrea să demonstreze că nici nu are nevoie de asta, sfidând și sancțiunile impuse, care vizează inclusiv sectorul aero-spațial al Rusiei.