Ursula von der Leyen, propusă pentru șefia Comisiei Europene, Charles Michel, președintele Consiliului European

02-07-2019 20:05


Germana Ursula von der Leyen, propusă pentru funcția de președinte al Comisiei Europene

Ministrul german al Apărării Ursula von der Leyen este propunerea Consiliului European pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, în timp ce belgianul Charles Michel a fost propus ca preşedinte al Consiliului European.

După trei zile de negocieri, liderii europeni au ajuns marţi la un acord privind ocuparea principalelor posturi de conducere în instituţiile Uniunii Europene, dar pachetul convenit s-ar putea confrunta cu o rezistenţă din partea Parlamentului European, unde grupurile politice sunt nemulţumite de renunţarea la sistemul ''capilor de listă'', Spitzenkandidat.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat, marți, pe Twitter, care sunt propunerile conform acordului. Charles Michel este propunerea pentru funcția de președinte al Consiliului European.

Astfel, ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, este propusă pentru a prelua preşedinţia Comisiei Europene, în timp ce franţuzoaica Christine Lagarde, actuala preşedintă a Fondului Monetar Internaţional, ar prelua conducerea Băncii Centrale Europene.

În cazul în care candidatura Ursulei von der Leyenby va fi aprobată de Parlamentul European, ministrul german va deveni prima femeie președinte al Comisiei Europene, informează BBC.

Directoarea Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, s-a declarat "foarte onorată să fie nominalizată pentru preşedinţia" Băncii Centrale Europene (BCE), informează marţi AFP şi dpa.

"Având în vedere cele de mai sus şi în consultare cu membrii Comisiei de etică a Consiliului Administrativ, am decis să mă retrag provizoriu din funcţia mea de director general al FMI în timpul perioadei de nominalizare", a adăugat Lagarde într-o postare pe Twitter.

Ministrul spaniol de externe, socialistul Josep Borrell, ar urma să conducă diplomaţia europeană.

Manfred Weber a renunțat la candidatura sa la postul de preşedinte al Comisiei Europene la care avea dreptul în calitatea sa de “spitzenkandidat” al Partidului Popular European, formaţiunea care a câştigat alegerile europene.

Manfred Weber, propus iniţial de popularii europeni pentru preşedinţia Comisiei Europene, şi socialistul bulgar Serghei Stanişev şi-ar împărţi mandatul de preşedinte al Parlamentului European, câte doi ani şi jumătate fiecare.

Vicepreşedinţi ai Comisiei Europene ar putea fi socialistul olandez Frans Timmermans, liberala daneză Margrethe Vestager şi socialistul slovac Maros Sefcovic, scrie Agerpres.

Acordul liderilor europeni pentru aceste nominalizări mai trebuie validat şi de Parlamentul European printr-un vor cu majoritate simplă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO