George Floyd este înmormântat marți, la Houston. Ceremonia este privată
La Houston, a început ceremonia privată pentru funeraliile lui George Floyd, la două săptămâni după ce bărbatul a fost ucis de un polițist care i-a ținut genunchiul pe gât minute în şir.
Tragedia a generat proteste masive împotriva rasismului și brutalității forţelor de ordine. Între timp, au apărut imagini de la o altă arestare cu deznodământ fatal care a avut loc anul trecut, în Texas. Suspectul, imobilizat atunci cu un pistol cu electroșocuri, a strigăt de mai multe ori: "Nu pot să respir", înainte de a se stinge, la fel ca George Floyd.
Mii de oameni au stat la coadă înfruntând căldura şi umezeala de la Houston, oraşul natal al lui George Floyd, pentru a se reculege la sicriul afro-americanului ucis brutal de un poliţist alb acum două săptămâni la Mineapolis
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Funeraliile lui George Floyd nu sunt publice. Participă, însă, membri ai familiei, prieteni, lideri politici şi religioşi. Cu această ocazie va fi difuzat şi un mesaj intregistrat, transmis de fostul vice-preşedinte şi candidat al Partidului democrat la alegerile prezidenţiale din noiembrie, Joe Biden.
Biden s-a întâlnit luni cu membrii familiei lui George Floyd, a cărui moarte brutală a declanşat proteste marşuri şi mitinguri împotriva inegalităţilor şi tratmenetului discriminatoriu faţă de comunitatea afro-americană.
Acuzat de omor, fostul poliţist din Minneapolis, Derek Chauvin, a fost adus pentru prima dată în faţa instanţei, iar judecătorul i-a fixat o cauţiune de 1,25 milioane de dolari.
Democraţii din Congresul american au stat în genunchi, simbolic, timp de 8 minute şi 46 de secunde, cât fostul poliţist l-a sufocat pe George Floyd, ţinându-i genunchiul apăsat pe gât. Democraţii dar şi cei din grupul parlamentar care reuneşte afro-americani au înaintat un proiect de lege menit să "pună capăt brutalităților poliției, să oblige poliția să răspundă pentru acțiunile sale".
Totuşi, şi democraţii susţin reforma poliţiei, dar nicidecum desfintarea acesteia, aşa cum se vehiculează în aceste zile la Mineapolis, chiar cu girul majorităţii din Consiliul local.
Donald Trump, preşedintele SUA: "Nu va fi nici o oprire a fondurilor. Nu va fi nici o desfiinţarea a poliţiei noastre. Şi nu va fi nici o dezmembrare a poliţiei noastre. Poliţia noastră ne-a permis să trăim în linişte."
Dar în continuare sunt făcute publice imagini cu intervenţii brutale ale poliţiei... Uneori cu deznodământ fatal ca o arestare din Texas, din primăvara anului trecut. După acest strigăt disperat Javier Ambler,de 40 de ani, i-a implorat pe poliţişti cu aceleaşi cuvinte ca George Floyd: "Nu pot să respir!"
Doi agenţi de poliţie l-au imobilizat cu pistolul cu electroşocuri. Dar suspectul şi-a pierdut cunoştinţa şi nu a mai putut fi resuscitat. Era căutat pentru infracţiuni în trafic, nu oprise la semnalul poliţiei, şi apoi i-a atras pe poliţişti într-o urmărire în viteză, încheiată cu o coliziune. După finalizarea anchetei, cazul va ajunge în instanţă