Autoritățile din Minneapolis anunță o măsură șoc după moartea lui George Floyd
Autoritățile din Minneapolis anunță o măsură șoc, la două săptămâni de la moartea brutală a africo-americanului George Floyd, care a provocat manifestații uriașe în Statele Unite, dar și în alte părți ale lumii.
Cei mai mulți dintre consilierii municipali susțin că poliția locală nu poate fi reformată, așa că trebuie să dispară în forma actuală. Pe de altă parte, luni a fost dus pentru prima dată în fața justiției, polițistul care l-a ucis Floyd.
Alegeri 2024
21:03
Cum arată buletinele de vot pentru al doilea tur de scrutin de la prezidențiale. FOTO
20:58
Pîrvulescu: Sunt convins că Ciolacu vrea să fie premier. Matematica, favorabilă lui Georgescu. Lasconi depinde de votul PSD
19:42
Kelemen Hunor: UDMR o susține pe Elena Lasconi în turul 2 al alegerilor prezidențiale
19:40
Marcel Ciolacu, după decizia CCR: „Românii au dat un cartonaș galben întregii clase politice”
„Trebuie să desfințăm complet Departamentul de poliție din Minneapolis. Suntem aici, astăzi, pentru a începe procesul de desfințare a Departamentului de poliție din Minneapolis”.
9 din cei 13 membri ai Consiliului local din Minneapolis au anuţat că susțin nu reformarea ci, pur și simplu abolirea poliției.
Bender, Președintele Consiliului de administrație Minneapolis: ”Ne angajăm să punem capăt relației toxice, în orașul nostru, cu departamentul de poliție, care trebuie să dispară în forma pe care o cunoaștem acum”.
Ce ar urmă să fie pus în loc? "Vrem reconstruirea unui nou model de siguranță publică cu scopul de a asigura în mod real siguranţa populaţiei noastre", a declarat preşedinta Consiliului municipal.
Ideile unei comunități fără poliție au fost vehiculate la o demonstrație în orașul Minneapolis. Militanții au cerut redirecționarea banilor pentru Departamnetul poliției - pe care îl consideră ancaronic și rasist până în măduva oaselor - către programele sociale.
Cunningham, membru consiliu municipal: ”Poliția nu are dreptul să răspundă într-o mulțime de sitauații - crize de sănătate mentală, cazuri de violență domestică, supradoze de droguri”.
Însă, fără poliție, nu e limpede deloc pe cine să chemi dacă ai nevoie de ajutor. Poate vecinul sau asistentul social.
Mai lucid, primarul orașului Jacob Frey a anunțat că susține reforma, dar se opune destructurării departamentului de poliție. N-a reușit însă să explice de ce în fața demonstranților.
Primarul admite că există o cultură a rasismului în sistemul de ordine publică din Mineapolis.
Jacob Frey, primar Minneapolis: ”Mă întrebați dacă susțin o masivă reformă structurală pentru schimbarea profundă a acestui sistem rasist în structura sa, atunci răspunsul este –da-. Mă întrebați dacă voi face tot posibilul să eliminăm inegalitățile inerente din arhitectura Departamentului de poliție, atunci răspunsul este – da-”.
Mulți dintre cei care demonstrează și-au pierdut însă orice speranță că poliția mai poate fi schimbată.
La fel ca sâmbătă, și ieri au fost demonstrații masive împotriva rasismului și abuzurilor poliției în multe orașe americane, inclusiv Washington DC, New York, și Los Angeles - unde, potrivit estimărilor, au fost 20.000 de oameni pe Hollywood Boulevard. Protestele au fost în marea lor majoritate pașnice.
Totuși, departamentul de poliție din Seattle a anunțat că un individ a încercat să între cu mașina într-un grup de demonstranți. Apoi a tras asupra unei persoane din mulțime, pe care a rănit-o, înainte să fie imobilizat de poliție.
Între timp, apar noi imagini cu alte intervenții brutale ale polițiștilor. În Virginia, un agent este vizat de trei acuzații de agresiune după arestarea unui bărbat de culoare. Ofițerul a folosit asupra suspectului un pistol cu electroșocuri, iar victima a avut nevoie de îngrijiri medicale.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: proteste, minneapolis, consiliu local,
Dată publicare:
08-06-2020 18:54