Fug de instabilitate. Investitorii arabi se reorienteaza catre SUA, Europa
De la inceputul anului, in Orientul Mijlociu, Golful Persic si nordul Africii, se succed revolutiile, protestele de strada si violentele. Orasele devastate sunt pline de refugiati disperati.
Cu alte cuvinte, conditii potrivnice afacerilor. Instabilitatea din lumea araba i-a fortat culmea, fix pe pe investitorii arabi sa caute noi destinatii pentru banii lor in Statele Unite si Europa.
Din cauza recesiunii declansate in 2008, economiile occidentale si-au pierdut dramatic puterea de seductie. Datorita recentei dezvoltari economice din Orientul Mijlociu si nordul Africii - a caror crestere economica o depaseste pe a Occidentului cu 3-4 procente anual, aceste zone devenisera locuri bune in care sa investesti.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Iar bogatasii din Golf si Orientul MIjlociu au inceput sa-si investeasca banii in propria lor regiune: in imobiliare, turism, infrastructura, proiecte energetice.
De trei luni, din Tunisia pana in Bahrein se tin lant revolutiile si revoltele de strada. Instabilitatea din lumea araba i-a pus pe jar pe investitorii care socoteau zona drept una extrem de promitatoare.
Confruntari violente in capitala Bahreinului. 5 oameni au murit
Revoltele din Africa, comparate cu prabusirea comunismului din Europa
"Riscurile difera de la tara la tara. De la inceritudinile economice, inchiderea pietei ori nationalizarea din Egipt pana la razboi civil in Libia. Dar mama tuturor riscurilor este perturbarea industriei petroliere", spune Turker Hamzaoglu, Bank of America
La cinci saptamani dupa izbucnirea revolutiei din Egipt, din zona au fost retrase 140 de miliarde de dolari, adica mai bine de 9 procente din Produsul Intern Brut al intregii regiuni. Iar climatul de nesiguranta i-a silit pe investitori sa-si reconsidere optiunile.
De departe cea mai tensionata ramane situatia din Libia. Cert este doar ca Alianta Nord-Atlantica a acceptat sa preia comanda tuturor operatiunilor aeriene din Libia, pentru urmatoarele 3 luni.
Sursa: Pro TV
Etichete: razboi, egipt, tunisia, afaceri, conflict, libia,
Dată publicare:
28-03-2011 18:02