Dupa 20 de ani: Romania si conflictul din Libia

Ultima actualizare: 19-10-2012 10:17
Dupa 20 de ani: Romania si conflictul din Libia...
Dupa 20 de ani: Romania si conflictul din Libia...

Invitatii lui Cristian Leonte la "Dupa 20 de ani" au fost Teodor Melescanu, presedintele Comisiei pentru Aparare din Senat, si prof. univ. dr. Dan Dungaciu, expert in Relatii Internationale.

Tema discutiei la care au participat si Claudiu Pandaru (redactor-sef “Gandul”), Cristian Hostiuc (director editorial “Ziarul Financiar”) si Oana Maiuga (senior corespondent Stirile Pro Tv ) a fost legata de situatia din Libia si implicarea Romaniei in acest conflict.

“Libia e doar o scena dintr-o piesa mult mai ampla, care implica Orientul Mijlociu si Nordul Africii”, a afirmat Teodor Melescanu. Aceasta opinie a fost sustinuta si de expertul in Relatii Internationale Dan Dungaciu, care este de parere ca, dupa episodul Libia, alte state din zona, spre exemplu Siria, vor trece prin schimbari radicale. 

“Occidentul este hotarat sa actioneze in Orientul Mijlociu”, spune Dan Dungaciu, care descrie acest spatiu ca pe o zona in care s-au acumulat conflicte periculoase ce puteau dezvolta miscari teroriste.

Intrebati de Oana Maiuga daca ne putem astepta la atentate teroriste in Romania in perioada imediat urmatoare, invitatii de la “Dupa 20 de ani” au exprimat aceeasi opinie: pe termen scurt, aceasta posibilitate nu poate fi exclusa, insa sansele sa intervina asemenea incidente sunt destul de mici.

“Romania va juca in acest conflict cartea solidaritatii, a participarii active, pe masura posibilitatilor la operatiunile din Libia", a afirmat Teodor Melescanu. Invitatii lui Cristian Leonte au fost de acord ca politica Romaniei in Orientul Mijlociu trebuie foarte bine gandita in perioada urmatoare, dat fiind faptul ca acea zona va suferi modificari radicale.

In aceste conditii si problema recuperarii datoriilor istorice de la Libia devine extrem de delicata, putand exista si varianta “iertarii”, a stergerii acestora acceptand compensatii de o alta natura, cum ar fi intrarea pe piata acestora.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO