La 25 de ani de la dezastru, un nou sarcofag va fi construit la Cernobil
Criza nucleara din Japonia a determinat Uniunea Europeana sa ajute Ucraina cu 110 milioane de euro, ca sa termine noul sarcofag de beton de la Cernobal pana in 2015.
UE: Cernobilul este un pericol. Cautam bani ca sa-i facem un scut de otel
Anuntul a fost facut chiar la Kiev, de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu o zi inaintea unei conferinte a donatorilor internationali.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ucraina spera sa stranga 740 de milioane de euro, necesari acoperirii centralei, costurile totale putand ajunge la 1,5 miliarde de euro.
“Speram ca lucrarile sa fie gata in 2015”, a mai spus Barroso, citat de Kyiv Post.
Un consortiu franco-italian va ridica structura izolanta din beton, grea de 20.000 de tone. Noul sarcofag va fi functional timp de 100 de ani. Structura a fost conceputa sub forma unui arc cu o inaltime de 108 metri si o lungime de 150 de metri care va fi construit peste sarcofagul existent deja, relateaza www.cntv.cn. Constructia va include unitati de decontaminare, salubrizare, workshopuri si alte facilitati. Sarcofagul va fi echipat cu un sistem modern de control al nivelului de radiatii.La inceputul acestui an, 2011 a fost declarat in Ucraina drept “anul rezolvarii problemelor de la Cernobil”.
Kyiv Post scrie ca centrala de la Cernobil, situata in nordul Ucrainei, la granita cu Belarus, a devenit locul celui mai mare accident nuclear din istoria umanitatii, la 26 aprilie 1986. Atunci, unul dintre reactoarele sale a explodat, in urma unui experiment scapat de sub control.
Citeste si:
Cernobilul, cosmarul reactivat dupa explozia de la Fukushima
Orasul unde vezi moartea cu ochii: Cernobil, la 25 de ani dupa tragedie
Urmarile exploziei de la Cernobil, in prezent:carnea de vanat e radioactiva
La opt luni dupa accident, a fost ridicat un sarcofag peste reactorul afectat de explozie, insa de cand a fost construit si pana acum, in el au aparut fisuri si gauri, ceea ce face ca sarcofagul actual sa nu mai fie sigur.
Noul invelis se va “rula” peste actuala structura, astfel incat sa permita combustibilului nuclear dinauntru sa fie scos de acolo in timp.
Conferinta care a avut loc la Kiev si la care a participat si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, coincide cu aniversarea a 25 de ani de la dezastrul din 1986 si a avut loc in contextul crizei nucleare de la Fukushima.
Japonia a ridicat alerta nucleara la nivelul maxim 7, ca in cazul Cernobil