FOTO. Tara pe care nu o mai iarta natura. Imaginile noului dezastru care a ingenuncheat Japonia

Dată publicare: 05-09-2011 18:33
Dată actualizare: 09-10-2012 03:27


Taifun Japonia - 1

Echipele de interventie au reluat luni cautarile in Japonia dupa trecerea taifunului Talas, care s-a soldat cu cel putin 37 de morti si peste 50 de disparuti in vestul tarii, au anuntat presa si autoritatile, relateaza AFP.

Ploile torentiale provocate de acest ciclon, care a atins coastele nipone sambata, au cauzat revarsarea unor rauri, inundatii si alunecari de teren, care au luat mai multe cladiri, inclusiv case de locuit.

Acest ciclon este cel mai mortal din Japonia dupa cel din octombrie 2004, care s-a soldat cu aproape o suta de morti.

"Ne straduim sa aducem situatia sub control. Electricitatea este intrerupta si distrugerea drumurilor impiedica vehiculele noastre sa intre in zonele sinistrate", a explicat un reprezentant al pompierilor din orasul Tanabe, din prefectura Wakayama (centru-vest), cea mai afectata de taifun.

La Nachikatsuura, un pod feroviar a fost luat de ape, imaginile prezentate de televiziuni aratand copaci rupti, case distruse si masini izbite de ziduri.

Primarul acestei localitati, Shinichi Teramoto, in varsta de 58 de ani, a platit un tribut greu in timp ce conducea pe teren operatiunile de interventie: casa sa a fost inundata, iar sotia si fiica sa de 24 de ani au fost date disparute, chiar in ziua logodnei tinerei.

Cadavrul tinerei a fost gasit duminica, dar sotia sa era inca disparuta.

"Am vazut corpul neinsufletit al fiicei mele. Singurul lucru pe care l-am putut face a fost sa raman langa ea jumatate de ora", a declarat Teramoto intr-un interviu acordat televiziunii publice NHK.

"Atat timp cat sunt in functie nu vreau sa imi exprim (durerea)", a subliniat el.

Deplasandu-se lent, cu aproximativ zece kilometri pe ora, Talas a generat ploi intense intr-un sat din prefectura Nara (centru-vest) de miercuri pana duminica.

Cateva sute de persoane au ramas refugiate in centre de evacuare luni, in special in prefecturile Wakayama si Nara.
Duminica, acest taifun venit din Oceanul Pacific a parasit arhipelagul nipon si evolueaza in Marea Japoniei, dar ploile si rafalele de vant au ramas violente dupa trecerea sa, ingreunand operatiunile de interventie. Intrucat puterea sa a scazut, Talas a fost retrogradat, devenind depresiune tropicala.

Acest dezastru a intervenit la o zi de la intrarea in functiune, vineri, a Guvernului de centru-stanga al lui Yoshihiko Noda, care l-a succedat pe premierul Naoto Kan, a carui gestionare a catastrofelor de la 11 martie a generat critici intense.

Sursa: Mediafax

Tags: japonia, taifun,


VIDEO PROTVPLUS.RO