FOTO. Povestea tulburatoare din spatele fotografiei care a impresionat peste un miliard de oameni

Dată publicare: 28-06-2012 13:52
Dată actualizare: 25-09-2012 03:10


David Kirby pe patul de moarte

In luna noiembrie 1990, aceasta fotografie publicata de revista LIFE a facut inconjurul lumii si a devenit in curand un adevarat simbol. Aproximativ 1 miliard de oameni au vazut aceasta imagine tulburatoare. Iata povestea din spatele ei.

Imaginea surprinde ultimele clipe de viata ale tanarului David Kirby, pe patul de moarte, inconjurat de familie.

David a murit de SIDA, boala care a facut in urmatorii ani milioane de victime. Curand, fotografia a devenit simbolul luptei cu aceasta cumplita maladie.

Povestea lui David este la fel de emotionanta si de trista ca si moartea lui. A fost activit pentru drepturile homosexualilor in anii 1980 si din acest motiv s-a instrainat de familia lui.

La scurt timp, pentru ca in perioada respectiva nu se stiau foarte multe despre riscurile acestor practici sexuale si despre SIDA, tanarul s-a imbolnavit.

A reluat legatura cu familia, rugandu-si parintii sa-l lase sa moara acasa, langa cei dragi lui, iar familia l-a primit cu bratele deschise.

Clipele dramatice in care rudele isi luau ramas bun de la David au fost imortalizate de Terese Frare, la rugamintea acestuia.

“La scurt timp dupa ce l-am fotografiat mi-am dat seama ca s-a intamplat ceva cu adevarat extraordinar, chiar in fata ochilor mei”, a declarat Terese.

David a vrut ca fotografia aceea sa devina cunoscuta, ca oamenii sa afle despre boala fara leac si sa ia masurile necesare.

Terese Frare nu a crezut ca pozele facute atunci vor interesa pe cineva sau ca ar putea reprezenta mai mult decat simpla drama a unei familii.

In urmatorii 20 de ani insa, aproximativ un milliard de oameni au vazut aceasta imagine, scrie Time.

Au aparut imediat si controversele privind moralitatea publicarii unor asemenea scene.

Biserica Catolica s-a revoltat, sustinand ca scena batjocoreste voit imaginea simbolica a Fecioarei Maria care tine in brate trupul lui Iisus, iar activistii anti-SIDA au fost contrariati de ceea ce considerau a fi “exploatarea mortii”.

Poza lui Terese a devenit si mai cunoscuta dupa ce a fost preluata si folosita de firma Benetton, in cadrul unei campanii.

Desi jurnalista a fost foarte tulburata de faima pe care a capatat-o aceasta imagine, familia lui David a fost incantata, pentru ca in acest fel s-a implinit ultima si cea mai mare dorinta a lui: sa atraga atentia intregii lumi asupra efectelor pe care la are SIDA.
 

Sursa: Time.com


VIDEO PROTVPLUS.RO