Fostul şef al unei corporaţii financiare din China, condamnat la moarte pentru corupţie şi bigamie
Fostul şef al conglomeratului financiar China Huarong a fost condamnat marţi la pedeapsa capitală pentru "corupţie şi bigamie", a anunţat justiţia chineză, transmit AFP şi Xinhua.
Lai Xiaomin a fost găsit vinovat de încasarea unor comisioane ilegale în valoare de 215 milioane de euro şi de tentativa de a obţine altele în sumă de 13 milioane.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Sumele au fost "extrem de mari, circumstanţele deosebit de grave şi intenţiile extrem de răuvoitoare", a explicat tribunalul din Tianjin (nordul Chinei).
Lai Xiaomin (58 de ani) a fost găsit vinovat şi de bigamie, stabilindu-se că "a trăit multă vreme cu alte femei", în afara căsătoriei, şi cu care a avut copii nelegitimi.
Fostul şef de corporaţie a făcut mărturisiri în ianuarie 2020, în imagini difuzate de televiziunea publică CCTV care au mai arătat între altele seifuri şi dulapuri pline cu teancuri de bancnote într-un apartament din Beijing care i-ar fi aparţinut lui Lai.
Lai a spus că nu a îndrăznit să cheltuiască nimic
Imaginile au mai arătat şi maşini de lux şi lingouri de aur pe care Lai le-ar fi acceptat ca mită.
Acesta a asigurat totuşi că nu a "îndrăznit" să cheltuiască nimic din banii respectivi.
China a lansat o vastă campanie anticorupţie în 2012, după instalarea preşedintelui Xi Jinping în fruntea Partidului Comunist Chinez, şi peste un milion şi jumătate de cadre de partid au fost sancţionate ulterior.
Asociaţiile pentru apărarea drepturilor omului au denunţat practica "mărturisirilor televizate" din China, afirmând că în multe cazuri acestea sunt obţinute sub tortură sau şantaj, menţionează AFP.